Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524828
Complexnummer
524827 - Tetterode
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82981/73
Kadastrale aanduiding
Amsterdam Q 7874
Bilderdijkstraat 163, 1053 KP te Amsterdam
Bilderdijkstraat 165 A t/m/ F, 1053 KP te Amsterdam
Bilderdijkstraat 167, 1053 KP te Amsterdam

Omschrijving

Omschrijving

Op 7 april 1902 werd de eerste steen gelegd van de veertig meter lange en in staalskeletbouw opgetrokken FABRIEK (1), onderdeel van het complex van de voormalige lettergieterij 'Ámsterdam', voorheen N. Tetterode. De fabriek is tot stand gekomen op een rechthoekig grondplan. De voorgevel heeft een rechte beëindiging. Het gebouw heeft een plat dak. Het middendeel heeft drie bouwlagen; de beide zijdelen hebben een tussenverdieping als insteek en hebben derhalve vier bouwlagen. De voorgevel is gemetseld met okerkleurige bakstenen. De invloed van de Art Nouveau is kenbaar bij de grote vensters met gedrukte toging en bij de granieten elementen met plantenmotieven in de decoratie. De gevel is sterk horizontaal en vertikaal geleed. De gevel van het fabriekspand heeft een hoge onderpui met grote vensters, die evenals die op de verdiepingen de voormalige functie kenmerken. In 1906 is het pand met een verdieping verhoogd, hetgeen in stijl is uitgevoerd. De gevelwand is tien vensterassen breed. Deze vensterassen worden van elkaar gescheiden door lisenen en muurdammen. Deze doorbreken de gevelbeëindiging zodat er boven de lijst verhoogde accenten ontstaan. In de gevel is een symmetrie aangegeven: het middendeel met de hoofdtoegangen heeft hoge vensters in de onderpui en de vensters op de verdiepingen zijn hier niet getoogd maar recht afgesloten; de zijdelen hebben een lagere onderpui met een insteek en de vensters op de verdiepingen zijn hier wel getoogd. In de togingen boven de vensters wordt de okerkleurige steen afgewisseld met een rode baksteen. Het gebruik van natuursteen komt verder voor bij aanzetstenen, sluitstenen en lateien. De vensters zijn verschillend samengesteld en hebben meest middels roedenverdeling gelede bovenlichten.

Waardering

Fabrieksgebouw uit 1902-1903 met een uitbreiding uit 1906 van algemeen belang vanwege architectuurhistorische- en typologische waarde en van belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Tetterode.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524827. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Lettergieterij

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1902
1903
exact
verbouwing
1906
1906
exact
Uitbreiding met een verdieping

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Hartkamp, J.W.F. ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur