Amsterdam Q 7874
Da Costakade 160, 1053 XD te Amsterdam
Da Costakade 162, 1053 XD te Amsterdam
Da Costakade 164, 1053 XD te Amsterdam
Da Costakade 158, 1053 XC te Amsterdam

Omschrijving

In 1909 is er door sloop van vijf panden aan de Da Costakade ruimte vrijgekomen voor de bouw van een nieuwe CENTRALE UITBREIDING (2),onderdeel van het complex van de voormalige lettergieterij 'Amsterdam', voorheen N. Tetterode. De nieuwbouw is op een rechthoekig grondplan tot stand gekomen. De architect was ook hier J.W.F. Hartkamp. Het zes bouwlagen hoge gebouw verschilt in stijl volledig van het oudere deel aan de Bilderdijkstraat. De strakke voorgevel met gootlijst op klossen is opgetrokken uit baksteen en telt naast een hoge begane grond en drie verdiepingen en een, waarschijnlijk later verhoogde kap. De dwarskap telt zes traditionele dakkapellen. De voorgevel is sterk horizontaal geleed. De traditionele gevel is voorzien van series gelijkvormige kruiskozijnen en telt twaalf vensterassen. Het middenkalf is enkel of dubbel. De bovenlichten zijn geleed met een zes- of achtruits roedenverdeling. Op de begane grond zijn de kruiskozijnen hoger en hebben een glas-in-lood raamvulling bij de bovenlichten. Op de begane grond bevindt zich een brede vier-delige toegangspoort met natuurstenen enkadrering. Geheel links en rechts aan de voorgevel bevinden zich nog eenvoudige toegangspartijen. Boven de onderpui bevindt zich een natuurstenen tekstfries: Lettergieterij 'Amsterdam' Tetterode.

Waardering

Fabrieksgebouw van 1909-1912 van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Tetterode.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Lettergieterij

1909: mog. ontwerp; 1912: mog. aanvang bouw