Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524830
Complexnummer
524827 - Tetterode
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82981/77
Kadastrale aanduiding
Amsterdam Q 7874
Bilderdijkstraat 159, 1053 KP te Amsterdam
Bilderdijkstraat 161, 1053 KP te Amsterdam
Bilderdijkstraat 157 A, 1053 KP te Amsterdam

Omschrijving

Omschrijving

In 1921 vond er wederom een uitbreiding plaats van de bestaande fabrieksruimte aan de Bilderdijkstraat (nrs. 157a-161)van het complex van de voormalige lettergieterij 'Amsterdam', voorheen N. Tetterode. Ditmaal werd een voormalige melkfabriek (Holland) in gebruik genomen. De MELKFABRIEK (3) is in 1898 op een rechthoekig grondplan tot stand gekomen en bestaat uit vijf bouwlagen: een begane grond, drie verdiepingen en een kapverdieping. Het gebouw werd voorafgaand aan de ingebruikname als onderdeel van de lettergieterij in 1921 geheel verbouwd. De onderpui heeft een geheel hardstenen bekleding en wordt gekenmerkt door drie brede gedrukte bogen, waarachter zich iets teruggezet de vensters en toegangsdeuren bevinden. Hierboven bevindt zich een tekstfries: Lettergieterij Amsterdam Voorheen Tetterode. De voorgevel van de voormalige melkfabriek is uitgevoerd in een traditionele baksteenbouw in bruine steen. De decoratieve toepassing van bandwerk en stijlen is uitgevoerd in een gele baksteen. De voorgevel is op de verdiepingen negen vensterassen breed. Het linkerdeel van de gevel is drie vensterassen breed en heeft een tuitgevel onder zadeldak met pannen. De geveltop is fraai gedetailleerd met een driedelig getoogd venster met gemetselde posten en met ezelsrugboog en gepleisterd beschot. Boven de rechte gevelbeëindiging van het rechterdeel van de voorgevel bevindt zich nog een kort opgaand dakschild met pannen. Op de tweede en de derde verdieping zijn drie balkons aangebracht. De balkons hebben een smeedijzeren hekwerk.

Waardering

Voormalige melkfabriek van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde en vanwege de typologische waarde als melkfabriek. Verder als latere uitbreiding van de lettergieterij van belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Tetterode.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524827. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Melkfabriek Naam: Holland

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1898
1898
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
invloeden
Neo-Renaissance
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Hartkamp, J.W.F. ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur
Verbouwing 1921
Onbekend ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur