Omschrijving

FABRIEKSUITBREIDING uit 1940-1951, van het complex van de voormalige lettergieterij 'Amsterdam', voorheen N. Tetterode, naar een ontwerp van B. Merkelbach en Ch.J.F. Karsten (vanaf 1949 werkte Merkelbach samen met Elling) in de stijl van het Nieuwe Bouwen. De uitbreiding is tot stand gekomen op een rechthoekig grondplan. De standaardwerkvloeren hebben een betonnen spantconstructie, bekroond met een stalen opbouw. Het betonskelet is voorzien van een vliesgevel met ramen met een stalen geleding. De gevel lijkt opgebouwd uit horizontale stroken: borstweringen en ramen. Het gebouw heeft een hoge begane grond met insteek, telt verder vier verdiepingen en heeft een dakverdieping. Deze dakverdieping - waarin in oorsprong de kantine van de lettergieterij - is teruggezet ten opzichte van de voorgevel en heeft een brede luifel, deels uit bouwglas. Op de dakverdieping nog een samengestelde opbouw waarbij een halfrond volume met matglazen panelen en gebogen metalen hek. Delen van het interieur zijn overgebracht naar andere gebouwen.

Waardering

Na-oorlogse uitbreiding van de lettergieterij van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde en als historisch-functioneel onderdeel van het complex Tetterode. Van belang binnen het oeuvre van de architecten Merkelbach & Karsten / Merkelbach & Elling.

JaDa Costakade1481053 XCOud-WestAmsterdam
NeeDa Costakade1501053 XCOud-WestAmsterdam