Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
524833
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
24 juni 2002
Kadaster deel/nr: 
18252/34
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
120013 - 486097

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In 1882 naar een ontwerp van de architect dr. P.J.H. Cuypers in eclectische stijl tot stand gekomen PASTORIE van de in 1870-1880 eveneens naar een ontwerp van Cuypers tot stand gekomen en reeds onder MNO 5907 beschermde H. Hartkerk/Vondelkerk. De pastorie ligt ten noorden van de kerk op een teruggerooid perceel aan de rond de Vondelkerk lopende Vondelstraat met kleine voor- en achtertuin. De pastorie valt op door het doorlopende balkon op de eerste verdieping en de portiektrap.

Omschrijving

Op een rechthoekig grondplan tot stand gekomen pastorie met vier bouwlagen: een hoog souterrain, een hoofdverdieping en twee verdiepingen onder afgeplatte dubbele dwarskap met pannen. Gemetselde gedrongen schoorstenen op de noklijn. Met rode baksteen gemetselde gevels in afwisselend koppen- en strekkenlagen en kraalprofielen bij de deur- en vensteromlijstingen. Aan de onderzijde rust de gevel op een plint met afschuining en aan de bovenzijde eindigt de gevel in een eenvoudige gootlijst op uitkragende kroonlijst met blok- en muizentand. Aan weerszijden doorbreekt een gemetselde gedrongen pijler op uitkraging de gevelbeëindiging. De vier traveeën brede voorgevel heeft bij het souterrain één gekoppeld en twee enkelvoudige vensters onder gemetselde segmentboog. Aan de rechterzijde de hoofdtoegang met trap en in getoogd portiek, waarboven een geleed bovenlicht. Eenvoudige gevellijst en smeedijzeren muurankers. Op de hoofdverdieping drie hoge schuiframen met glas-in-lood bovenlichten, waarboven segmentboognissen met siermetselwerk. Op de verdieping een doorlopend balkon over de gehele breedte van de voorgevel op vijf zware natuurstenen consoles met voluut en met sierlijk smeedijzeren hek. Twee schuiframen met glas-in-lood bovenlichten en twee vergelijkbare dubbel openslaande balkondeuren. Eenvoudige gevellijst waarboven de vier minder hoge maar evenzeer vergelijkbare vensters van de tweede verdieping, alle voorzien van segmentboognissen met siermetselwerk. Muurankers en sierlijk smeedijzeren hijsanker.

Waardering

Uit 1882 daterende voormalige pastorie van de Vondelkerk van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde en typologische waarde als kenmerkend voorbeeld van een laat-negentiende eeuwse kerkelijke dienst woning en de relatief zeldzame toepassing van een frontbalcon. Verder van belang wegens ensemblewaarde met de Vondelkerk.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaVondelstraat1081054 GROud-WestAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerkelijke dienstwoningPastorie(F)

Pastorie van de H.Hartkerk/Vondelkerk

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamR77

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Overgangsarchitectuurinvloeden
Eclecticismeinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18821882exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Cuypers, P.J.H. ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur