Ootmarsum A 3836
Grotestraat 15, 7631 BT te Ootmarsum

Inleiding

In oorsprong laat 16de-eeuws pand met ankerbalkgebinten en tussenbalkjukken, gelegen op de hoek Grotestraat - Ganzenmarkt. Het pand heet in de volksmond 'Hofmeiershuis', naar de laatste hofmeier Antonij Willem Hendrik Vosding van Beverforde die het huis bewoond heeft. Hij schonk een groot deel van het bij het huis gelegen hof aan de Hervormde Kerk ten behoeve van de bouw van een nieuwe kerk in 1809-1811. In 1861 werd tijdens een ingrijpende verbouwing de achtergevel aan de Grotestraat getransformeerd tot voorgevel. De toen aangebrachte vensters op de beganegrond werden in 1936 vervangen door grotere etalages.

Omschrijving

Het één bouwlaag hoge PAND MET ANKERBALKGEBINTEN EN TUSSENBALKJUKKEN heeft een rechthoekige plattegrond. De gevels van het huis zijn in de loop der tijd versteend. Onder het huis zijn twee kelders aanwezig. Het schilddak is voorzien van gesmoorde oud-Hollandse pannen. De vermoedelijk in 1861 opgetrokken lijstgevel aan de voorzijde is voorzien van een entree met stoepplaat en bovenlicht, aan weerszijden een etalage waarvan de linker als erker is uitgebouwd (beide aangebracht in 1936). Op de verdieping vijf schuifvensters met roedenverdeling. De linkerzijgevel is gedeeltelijk voorzien van een natuurstenen plint, gesmeedde ankers, twee grote zes-ruits schuifvensters, drie kelderramen met diefijzers met drie zes-ruits schuifvensters erboven. In de achtergevel ondermeer een venster, twee entrees en op de verdieping restanten van het vakwerk. In de rechter zijgevel houten delen van de gebinten, drie schuifvensters voorzien van een roedenverdeling, een klein vierkant venster en een lang venster met roedenverdeling. Het pand is zes balkvakken diep en is opgebouwd uit zes ankerbalkgebinten die oorspronkelijk waren voorzien van korbelen en tussenstijlen, thans allemaal verdwenen. Uit dendrochronologisch onderzoek is gebleken dat het kapjaar van een van de ankerbalken 1589 (d) is, het huis is vermoedelijk in 1590 opgetrokken. De kap is opgebouwd uit zes tussenbalkjukken, de zevende is verwijderd tijdens de verbouwing in 1861. De jukken zijn van voor naar achter gemerkt met gesneden telmerken. Op de jukbenen liggen gordingen waarop sporen rusten die middels haanhouten met elkaar verbonden zijn. Op de begane grond bevinden zich een winkel en een woongedeelte, op de verdieping wordt alleen gewoond.

Waardering

Het PAND MET ANKERBALKGEBINTEN EN TUSSENBALKJUKKEN is van algemeen belang vanwege: -de ouderdom; -de zeer bijzondere constructie van ankerbalkgebinten en tussenbalkjukken; -de aanzienlijke mate van gaafheid van de hoofdconstructie en de kap; -de traditionele vormgeving van het exterieur en het materiaalgebruik.