Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524851
Complexnummer
531509 - NHW-Sluis A'dam-Rijnkanaal-Vecht
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82742/52
Kadastrale aanduiding
Maarssen A 6653
Bij Straatweg 8, 3604 BB te Maarssen

Omschrijving

Omschrijving complexonderdeel 3

Ten oosten van de sluiswachterswoning aan de Straatweg gelegen vrijstaande houten SCHOTTENBALKLOODS van één bouwlaag onder een overstekend zadeldak met flauwe dakhelling, gedekt met gesmoorde kruispannen. De loods heeft een bakstenen voet en is opgetrokken uit verschillende soorten houten delen. De kopse voorgevel of zuidgevel is symmetrisch en bevat in het midden een dubbele deur van verticale houten delen. Ter weerszijden bevinden zich horizontale gepotdekselde houten delen. Het verticale beschot van de topgevel steekt iets over. De houten boeiborden worden bekroond door een makelaar. De achtergevel is identiek aan de voorgevel.

De beide zijgevels bestaan uit een houtskelet met stijlen en regels. Van binnen is het skelet betimmerd met verticale delen waartussen spleten zijn gelaten. De vakken van het skelet zijn op een aantal plaatsen voorzien van ruit- of kruisvormig geplaatste delen.

Waardering complexonderdeel 3

De schottenbalkloods uit omstreeks 1891 is van algemeen belang vanwege de waterstaatkundige betekenis als gaaf bewaard voorbeeld van een schottenbalkloods, gelegen bij de bijbehorende sluiswachterswoning en de Vechtsluis, gebouwd in opdracht van Waterstaat naar ontwerp van het bureau van Waterstaatsarchitectuur P.H. Kemper. Tevens vanwege de cultuurhistorische waarde als uitdrukking van en herinnering aan de geschiedenis van het kanaal en de waterverbinding met de Vecht. De schottenbalkloods is van ensemblewaarde vanwege de ligging de ruimtelijk-functionele relatie met de complexonderdelen, het Amsterdam-Rijnkanaal en de rivier de Vecht.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 531509. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat Schotbalkenloods

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1891
1891
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Kemper, P.H. ; Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur
Rijkswaterstaat ; Utrecht
opdrachtgever