Maarssen K 737
Maarssen K 739
Heuvellaan 5, 3612 BA te Tienhoven
Heuvellaan 7, 3612 BA te Tienhoven

Omschrijving complexonderdeel 1

De haaks op de Heuvellaan gelegen deels onderkelderde boerderij van het langhuistype is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met de nokrichting haaks op de weg en bestaat uit twee bouwdelen, die in elkaars verlengde liggen: het hoger opgetrokken woongedeelte en het stalgedeelte met lagere nokhoogte en is boven een vooruitstekend trasraam van grauwe baksteen opgetrokken in rode baksteen en versierd met banden van groen geglazuurde steen. Het voorhuis is gedekt met een met rode geglazuurde Tuile de Nordpannen gedekt zadeldak met uitzwenkende, overstekende dakschilden en wolfeinden, die bekroond worden door pirons. Aan de voorzijde is een windveer van eindpannen aangebracht. De overstekende goot rust op geprofileerde klossen. De vensters zijn rechtgesloten en voorzien van schuiframen met bovenlichten, voorzien van een grote ruit in het midden en een H-vormige roedenverdeling aan beide zijden. De vensters zijn voorzien van paneelluiken. De vensters hebben een segmentboogvormige ontlastingsboog van groengeglazuurde stenen. De boogtrommels zijn voorzien van een decoratief metselpatroon. De vensters zijn voorzien van paneelluiken.

De voorgevel of zuidwestgevel is een symmetrisch ingedeelde, afgeknotte topgevel en telt vier vensterassen. In het midden van de voorgevel en aan beide uiteinden is een vlakke liseen, die aan de bovenzijde toe trapsgewijs breder wordt en overgaat in een horizontale tandlijst. De terugliggende spaarvelden bevatten elk twee vensters.

Op de verdieping zijn twee grote vensters gezet met aan één zijde een kleiner venster. Links en rechts zijn op de verdieping smalle vensters met halfronde bovenzijde aangebracht. Onder het wolfseind bevindt zich een door groene baksteen omrand veld de naam `Vredegoed' in keramische tegels. De linkerzijgevel van het woonhuis bevat in het midden in een rondboogvormig portiek een teakhouten paneeldeur met getoogde spieramen en siersmeedwerk en daaromheen zij- en bovenlichten in glas-in-lood met florale motieven. In het portiek is de eerste steen gezet met de tekst: `De eerste steen gelegd door Marie J. Schoenmaker en Jansje S. Schoenmaker den 21sten juni 1906.' Ter weerszijden van het portiek zijn vensters gezet. Het linker venster is een dubbel venster, eronder zijn twee keldervensters met diefijzers aangebracht, erboven in de mezzanino onder de kap kleine vensters.

De rechterzijgevel bevat een drietal schuifvensters. Onder de overstekende kap zijn in de mezzanino een aantal kleine vensters aangebracht.

Tegen de achtergevel is het stalgedeelte gezet dat onder afgewolfd zadeldak met niet oorspronkelijke betonpannen. De zijgevels bevatten een ieder vijf getoogde ijzeren stalvensters onder segmentboog. Ter plaatse van de werkkeuken bevindt zich een deur en twee schuifvensters met luiken.

De achtergevel is symmetrisch ingedeeld met terzijde van de grote staldeuren een mestdeur. Voorts bevat de gevel getoogde ijzeren stalvensters.

Het interieur heeft de oorspronkelijke indeling behouden. De toegangsdeur in de zijgevel ontsluit de centrale hal met marmeren vloer, waarin een houten trap met bewerkte spijlen en leuningen naar de verdieping leidt. Aan de voorzijde van het pand zijn twee kamers en-suite, voorzien van zwart marmeren schouwen met Korintische zuilen erboven en stucplafonds.

De tussendeur naar de gang richting keuken en achterhuis is voorzien van gezandstraald glas met zwanen. Het voorhuis is voorzien van muurschilderingen met sjabloonwerk van bloemmotieven in groen en goud. De kelder is heeft een plafond van troggewelven. Het achterhuis is een driebeukige stal met standvinken op gemetselde basementen. De vier gebinten bestaan elk bestaande uit een onderslagbalk op twee standvinken, waarop spruiten rusten die verbonden zijn door middel van een spantbalk met Andreaskruis.

Waardering complexonderdeel 1

De boerderij is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf en herkenbaar voorbeeld van een langhuisboerderij in eclectische stijl met art nouveau invloed in het exterieur en het interieur. Tevens van ensemble- en landschappelijke waarde in relatie tot de polder en de boerderijstrook langs de Heuvellaan.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij

Schoenmaker, fam. ; Utrecht