Maarssen K 737
Bij Heuvellaan 5, 3612 BA te Tienhoven
Bij Heuvellaan 7, 3612 BA te Tienhoven

Omschrijving complexonderdeel 2

De in 1906 naar ontwerp van W. van Vreeswijk gebouwde wagenschuur is gelegen aan de linkerzijde van de boerderij, met de nokrichting evenwijdig aan, doch met de gevel iets teruggelegen ten opzichte hiervan en aan de andere zijde van het oprijpad. Het gebouw is opgetrokken in baksteen op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een zadeldak met wolfeind en piron. De bouwstijl en het materiaalgebruik komen overeen met de boerderij. De kap is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De voorgevel is deels voorzien van geglazuurde groene stenen en sierankers.

De voorgevel of zuidwestgevel is symmetrisch van indeling met in het midden een houten dubbele deur met schuingeplaatste en rechte delen. Boven de deur is een segmentboogvormig bovenlicht met straalsgewijs geplaatste roeden. Ter weerszijden zijn twee rondboogvensters met ruitvormige roeden geplaatst. De top bevat een luik onder segmentboog met een boogveld gevuld met gele en rode tegels in een ruitvormig patroon. Ter weerszijden zijn smalle rondboogvensters gezet.

De rechterzijgevel bevat een tweetal opgeklampte deuren met bovenlicht en een drietal gietijzeren getoogde stalvensters.

De symmetrisch ingedeelde achtergevel bevat in het midden een deur met bovenlicht en ter weerszijden een mestdeur, allen onder strek. In de top is een luik met rondboogvormig bovenlicht geplaatst. De windveer is voorzien van een bewerkte makelaar.

De linkerzijgevel bevat een viertal gietijzeren rondboogvormige stalvensters, afgewisseld met een drietal houten luiken en een deur.

Waardering complexonderdeel 2

De wagenschuur is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard en herkenbaar voorbeeld van een wagenschuur uit begin XX, die qua stijl aansluit bij de boerderij. Alsmede van functionele waarde in relatie tot de boerderij.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Wagenschuur(M)

Schoenmaker, fam. ; Utrecht