Maarssen K 737
Bij Heuvellaan 5, 3612 BA te Tienhoven
Bij Heuvellaan 7, 3612 BA te Tienhoven

Omschrijving complexonderdeel 3

Het op de vaste brug over de sloot, voor het erf van de boerderij geplaatste toegangshek is omstreeks 1906 vervaardigd door de plaatselijke smid Vonk. Het hek bestaat uit twee, traditioneel vormgegeven achtzijdige gietijzeren zware gecanneleerde pijlers met een basement, middenstuk met cannellures, en een kapiteel bekroond door een pijnappelmotief. De openslaande hekdelen alsmede de zijvleugels zijn uitgevoerd in smeedijzer in een op de Art Nouveau stijl geïnspireerde vormgeving met o.a. zweepslagmotieven.

Waardering complexonderdeel 3

Het inrijhek is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard hekwerk in eclectische stijl met art nouveau moetieven, alsmede van ensemblewaarde, zijnde als entree bepalend voor het boerenerf met boerderij en wagenschuur.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek

Schoenmaker, fam. ; Utrecht