Maarssen A 6920
Maarssen A 6617
Maarssen A 6618
Maarssen A 6615
Straatweg 8, 3604 BB te Maarssen

Inleiding

De in 1932 ontworpen VERKEERSBRUG, genaamd de Opburenbrug is ontworpen door het Bruggenbureau van Rijkswaterstaat in de toenmalige rijksweg A2, thans Amsterdamsestraatweg, ter vervanging van een ophaalbrug over de sluis tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de Vecht. De brug is de eerste van het type `verstijfde buigingsboogbrug' en de oudste nog bestaande betonboogbrug met laaggelegen rijvloer. Bovendien is er sprake van een scheve kruising en kon door de te verwachten druk op de sluiskolk geen aardebaan worden aangelegd ten behoeve van de aanbruggen.

Omschrijving

De over de sluis tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de Vecht, aan de Straatweg gelegen verkeersbrug is vervaardigd uit gewapend beton en staal. De brug bestaat uit twee paraboolvormige hoofdliggers met een dagwijdte van 34 meter, die met elkaar zijn verbonden door een raster van betonvlechtwerk. Ze lopen bij de geboorten uit en de brug steunt op stalen pijlers die in beton zijn gevat. Aan elke boog zijn verticale stalen H-profielen bevestigd. Deze dragen een horizontale betonnen verstijvingsligger, die boven de rijvloer uitsteekt en waaraan dwars horizontale balken hangen met daartussen het wegdek, dat zeven meter breed is. Ernaast bevindt zich een fietsstrook van twee meter een voetgangersstrook van één meter, afgezet met een hekwerk met ronde profielen, aan de uiteinden eindigend in krulwerk. Het hekwerk wordt voortgezet langs de twee aanbruggen, die elk 29 meter lang zijn. De aanbruggen zijn zelfstandige plaatconstructies, in de langsrichting ondersteund door twee betonwanden die aan de binnenzijde van betonkolommen zijn voorzien.

Waardering

Verkeersbrug van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als oudste bewaarde voorbeeld van een betonnen boogbrug met verstijvingsbalk en laaggelegen rijvloer, ontworpen door het Bruggenbureau van Rijkswaterstaat. Van situationele waarde in relatie tot het sluiscomplex.

Functionalisme

Rijkswaterstaat ; Utrecht