Maarssen A 6156
Straatweg 2 A, 3604 BB te Maarssen

Inleiding

Evenwijdig aan de Straatweg gelegen KANTOORGEBOUW annex LABORATORIUM, in 1936 in kubistische stijl met details in expressionistische stijl ontworpen door architect W. Wijmstra. De opdrachtgever was ACF, een chemisch concern dat onder andere kinine voor geneesmiddelen produceert. Het laboratorium was gevestigd in de grote ruimte op de verdieping.

Het oorspronkelijk L-vormige gebouw is in 1955 aan de linkerzijde in dezelfde stijl en met dezelfde materialen uitgebreid. Hierdoor is een U-vormige plattegrond is ontstaan.

Omschrijving

Het evenwijdig aan de Straatweg gelegen kantoorgebouw is boven een trasraam opgetrokken in roodbruine baksteen met verdiepte voeg gemetseld in staand verband. Het pand telt twee bouwlagen op een L-vormige plattegrond onder plat dak met forse overstek. De gevels zijn in het algemeen voorzien van stalen ramen met liggende roeden en draai- en klapramen. De vensters hebben natuurstenen onderdorpels.

De voorgevel of zuidwestgevel heeft in de eerste bouwlaag van links naar rechts twee twaalfruits vensters, een zestienruits venster, een zestienruits venster en een twintigruits venster, gescheiden door een muurdam, voorts een vierentwintigruits venster en twee twaalfruits vensters, gescheiden door een muurdam. De tweede bouwlaag bevat twee grote vensterpartijen ter weerszijden van een twaalfruits venster, dat aan beide zijden wordt omgeven door bakstenen uitkragende elementen, rustend op betonnen liggers. Daarop zijn als verticaal sierelement ijzeren vlaggenmasten gemonteerd. Dit geveldeel was oorspronkelijk het midden van het gebouw, dat in 1955 links is uitgebreid. De zuidoostgevel of rechterzijgevel bevat in de eerste bouwlaag de hoofdentree, bestaand uit een dubbel houten paneeldeur met verticaal venster voorzien van ijzerwerk in meandervorm. De deuren zijn geplaatst in een ondiep portiek met halfronde muurdammen onder een betonplaat. Ter weerszijden is een groot venster gezet met daaronder een gemetselde bakstenen plantenbak. De tweede bouwlaag heeft twee zestienruits vensters.

De achtergevel of noordoostgevel bevat links een drietal liggende strokenvensters en op de verdieping een tweetal vensters. Het terugliggende geveldeel is nagenoeg blind met uitzondering van een entree uiterst links, gelegen in een portiek van staal en glas. Uiterst rechts is een deur gezet met rechts ernaast in beide bouwlagen een venster. De vooruitstekende aanbouw rechts, uit 1955, bevat een aantal kleine ramen en in de tweede bouwlaag een tweetal strokenvensters.

De linkerzijgevel uit 1955 heeft in de eerste bouwlaag een achtruits kozijn tot op de grond en een kleiner venster links. Op de eerste verdieping is een nooddeur met trap aangebracht en links een klein venster.

De interieurindeling bestaat uit een gang met aan weerszijde kantoorvertrekken. Op een aantal plaatsen zijn deze gescheiden door stalen scheidingswanden voorzien van glaspanelen. De hal wordt afgescheiden door klapdeuren met gestileerd chroombeslag. Rechts van het midden van het gebouw bevindt zich het trappenhuis met een trap voorzien van granito treden en houten leuningen. De verdieping bevat een grote zaal links van het trappenhuis. Rechts is in de gang een lichtkoepel van staal en glas aangebracht.

Waardering

Het pand is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een kantoorgebouw annex laboratorium in zakelijk kubistische stijl met bijbehorend materiaalgebruik. Tevens vanwege de situationele waarde in relatie tot de ligging langs de Straatweg.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw
Nee Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Laboratorium