Maarssen E 3145
Maarssen E 3143
Zuilenselaan 4, 3611 AP te Oud Zuilen

Inleiding

In 1887 naar ontwerp van A. Nijland in Hollandse neo-renaissancestijl opgetrokken SCHOOL, neergezet als lagere school en oorspronkelijk genaamd `Koningin Emmaschool'. De school met drie lokalen is omstreeks 1900 aan de noordzijde voorzien van een aanbouw met tweetal extra lokalen. Tot 1997 was in het gebouw de openbare basisschool 't Palet gevestigd. Het pand is met de lokalen aan de rivier de Vecht gesitueerd. Het schoolplein ligt aan de andere zijde van het gebouw. Op het achterterrein aan het schoolplein bevindt zich een schuurtje uit de bouwtijd dat buiten de bescherming valt.

Omschrijving

De aan de Zuilenselaan, op de hoek met de Laan van Zuilenveld gelegen school is samengesteld uit twee naast elkaar gelegen hoofdvolumes. Beide bouwdelen zijn op een nagenoeg rechthoekige plattegrond opgetrokken. Het linker bouwdeel uit 1887 telt één bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak met de nokrichting evenwijdig aan de Vecht. Het rechter bouwdeel telt één bouwlaag onder een plat dak. De in rode baksteen opgetrokken gevels zijn voorzien van bepleisterde en natuurstenen accenten, zoals sluitstenen. Het linker deel van de voorgevel of oostgevel (aan de Vecht) bestaat in het midden uit een middenrisaliet met topgevel. De gevel wordt afgesloten door een waaiermotief. Op de top bevindt zich een smeedijzeren windvaan met het jaartal 1887. Op de hoeken van de gevel zijn lisenen aangebracht met pinakels. In het risaliet bevindt zich een groot drielichtsvenster met zesruits-roedenverdeling onder een korfboog. Het boogveld is voorzien van sgrafitowerk met het wapen van Zuilen, geflankeerd door schilddragers met knotsen. Ter weerszijden zijn bloemen en bladranken aangebracht. De topgevel bevat een venster met in het boogveld het jaartal `1887'. Ter weerszijden van het risaliet bevat de gevel een drielichtsvenster met zesruits-roedenverdeling onder drie korfboogvormige boogvelden. Het rechter geveldeel (van het latere bouwdeel) is voorzien van lisenen met bolvormige bekroningen op de hoeken. De gevel bevat drie drielichtsvensters met bewerkte houten kozijnstijlen. De vensters hebben een roedenverdeling waarbij de middelste verticale roeden smaller zijn dan de buitenste. De bovenste delen van de ruiten zijn schuin naar binnen geplaatst en voorzien van klepramen.

De zuidgevel is heeft een trapgevelbeëindiging met een zeshoekige pinakelvormige beëindiging waarop een smeedijzeren bekroning. De gevel is blind met uitzondering van een zesruits venster in de top. In de gevel is een steen gezet met het opschrift: `De eerste steen gelegd door den ed: achtb: heer J:C; Plomp sedert juli 1861 burgemeester dezer gemeente 17 juni 1887. De noordgevel van het hoofdvolume uit 1887 heeft een identieke beëindiging. De gevel van de aanbouw aan de noordzijde is blind.

De westgevel is bepleisterd en voorzien van sierankers. Aan de gevel van de aanbouw hangt een bronzen schoolbel. Tegen de gevel van het bouwdeel uit 1887 is een niet oorspronkelijke, lagere aanbouw gezet van één bouwlaag onder plat dak, die buiten de bescherming valt. De aanbouw tegen de uitbreiding heeft een U-vormige plattegrond, telt één bouwlaag en bevat een aantal kleine vensters. Deze aanbouw is van ondergeschikt belang. De interieurindeling is deels oorspronkelijk. Vanuit een gang aan de westzijde worden de lokalen ontsloten. Van belang zijn de vensterpartijen met schuin naar binnen geplaatste bovenvensters en vlak daarop liggende klepramen. Aan de Vechtzijde bevindt zich voor de lokalen een kleine tuin, omgeven door een ijzeren spijlenhek.

Waardering

Het schoolgebouw is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als relatief gaaf en herkenbaar voorbeeld van een schoolgebouw in Hollandse neo-renaisancestijl, ontworpen door A. Nijland uit XIXd. Tevens van cultuurhistorische waarde vanwege de voormalige functie binnen de voormalige gemeente Zuilen, alsmede van ensemblewaarde vanwege de ligging aan de rivier De Vecht in de kern Oud-Zuilen.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Openbare school

Nijland, A. ; Utrecht