Maarssen A 6256
Gaslaan 12, 3603 CN te Maarssen

Inleiding

Aan de Gaslaan, tussen het Groene Kruisgebouw en de brandweerkazerne en tegenover een kerk uit dezelfde periode gelegen vrijstaande GYMNASTIEKZAAL, gebouwd in 1931 in de stijl van het traditionalisme. Het gebouw is vermoedelijk een ontwerp van gemeente-architect Wijnstra. Het bijbehorende schoolgebouw aan de Gaslaan is afgebroken. De bovenverdieping van het gebouw bevatte oorspronkelijk twee klaslokalen. Voor de gymnastiekzaal bevindt zich aan de straatzijde een laag muurtje met een hek van ronde buisprofielen.

Omschrijving

De met de nokrichting haaks op de Gaslaan gelegen gymnastiekzaal is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een steil, met rode verbeterde pannen gedekt zadeldak. De dakschilden worden doorbroken door twee reeksen, op ongelijke hoogte aangebrachte dakkapellen met overstekende goten en vensters met kruisroeden tussen horizontale rabatdelen. De gevels zijn boven een trasraam van grauwe baksteen opgetrokken uit een lichtere kleur baksteen. De toppen van de gevels zijn uitgevoerd in grauwe baksteen.

De voorgevel aan de Gaslaan is een symmetrisch ingedeelde puntgevel met in het midden de hoofentree, bestaande uit een dubbele stolpdeur met ruiten met roeden, onder een houten overstek waarboven een drielichts bovenlicht met kruisroeden. De entreepartij heeft een omlijsting van travertijn en afgewerkt met groen marmeren voeten en consoles. Aan weerszijden bevindt zich een venster met kruisroeden en bovenlicht met een dorpel van travertijn. Boven de entree is een groot rechthoekig stalen venster gezet met roedenverdeling en uitstekende travertijnen latei. In de top bevindt zich een ruitvormig venster.

De rechter zijgevel bevat tien grote stalen vensters met roedenverdeling, geblindeerd met matglas en voorzien van klepramen.

De linker zijgevel en de achtergevel zijn nagenoeg blind. In de achtergevel is in de top een ruitvormig venster gezet.

Het interieur is grotendeels oorspronkelijk. Rechts van de gang bevinden zich twee kleedkamers met douches. Links bevinden zich toiletten. De kleedkamers zijn uitgevoerd met grijze en witte tegels en houten bankjes met snijwerk. De gymnastiekzaal is uitgevoerd met klimrekken, ringen en touwen en heeft een aparte bergruimte voor de bokken en ander materialen. De zaal wordt geleed door de laag doorlopende gebogen kapspanten. De muren hebben een lambrizering van gemetalliseerd beton.

Waardering

Gymnastiekzaal van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf bewaarde vrijstaande gymnastiekzaal met opvallende detailleringen van vensters, gevels en entree alsmede vanwege de cultuurhistorische waarde door de functie van het gebouw als vrijstaande gymnastiekzaal. Tevens van ensemblewaarde vanwege de ligging aan de Gaslaan terzijde van het Groene Kruisgebouw.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie Gymnastiekzaal