Maarssen A 5917
Bij Straatweg 27, 3603 CV te Maarssen

Inleiding

Omstreeks 1930 in expressionistische stijl gebouwde AULA op de grens van de Algemene Begraafplaats en de RK begraafplaats van Maarssen. De aula is qua type verwant aan een exemplaar uit 1927, ontworpen door P.J. Vermaak, op de Algemene Begraafplaats van Bilthoven. De aula is gelegen op de middenas, bij de hoofdentree van de in 1828 gestichte begraafplaats. Deze entree is gesitueerd aan de zuidoostzijde, aan de Straatweg langs de rivier de Vecht. Tegen de noordzijde van de aula is later (XXB) een aanbouw gezet van hout en glas.

Omschrijving

De aan de Straatweg op de Algemene Begraafplaats gelegen vrijstaande aula is opgetrokken op een achthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een leien gedekt koepeldak. De gevels zijn uitgevoerd met een trasraam van grauwe baksteen en daarboven opgetrokken in rode steen in kruisverband. In de verdiept liggende gevelvelden zijn twee hooggeplaatste gekoppelde liggende glas-in-loodvensters aangebracht. De vensters zijn in het midden uitgevoerd met een kruismotief.

De voorgevel of zuidgevel bevat een dubbele deur. Alternerend is in het koepeldak in vier zijden een dakkapel aangebracht. Het interieur is uitgevoerd met houten banken met verticale hoekelementen. De oorspronkelijke houten kapconstructie is aan het zicht onttrokken door een later aangebracht plafond.

Waardering

Van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een aula in expressionistische stijl uit 1927. Van cultuurhistorische waarde als relict van de funeraire cultuur. Tevens van ensemblewaarde vanwege de ligging op de Algemene Begraafplaats.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Aula

Vermaak, P.J. ; Utrecht