Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
524893
Complexnummer: 
524892 - Israëlitische begraafplaats
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
10923/4
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Alkmaar
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Alkmaar
X-Y coördinaat: 
110360 - 515533

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving

Op vierkant grondplan (6 x 6 m) opgetrokken METAARHUIS van één bouwlaag onder een tentdak met bitumineuze dekking. De buitenmuren zijn opgetrokken in rode machinale baksteen waalformaat in kruisverband met platvolle voeg en zetten zich boven een getrapt uitgemetselde band voort als een lage borstwering rond het tentdak. De borstwering is aan de bovenzijde afgedekt met zwartgeteerde tegels. Alle vier hoeken zijn voorzien van een overhoekse steunbeer die taps toeloopt en bovenaan door de hoek ingesneden wordt. In het midden van de identieke voor- (NW) en achtergevel (ZO) bevindt zich een dubbele deur beschoten met in dwarsdoorsnede geprofileerde staande delen (elk deel is in het midden gebombeerd en ter weerszijden geribd). De deur in de voorgevel heeft in tegenstelling tot die in de achtergevel een ijzeren grendel. Boven beide deuren wordt de genoemde borstwering en uitkragende band onderbroken door een op drie uitstekende gootklossen rustende houten bakgoot tussen met zwartgeteerde tegels afgedekte muurblokken op lisenen die naar boven toe zich versmallen en naar voren hellen. De lisenen zijn bovenaan voorzien van uitkragend siermetselwerk (invloed Amsterdamse School). Ter weerszijden van beide deuren bevindt zich een klein, hoog in de gevel geplaatst venster voorzien van X-vormige roeden, ondoorzichtig glas en een hardstenen lekdorpel. De identieke en eveneens symmetrische zijgevels tellen beide drie van deze vensters. Alle vensters en deuren worden ontlast door een rollaag. Het interieur is nog grotendeels oorspronkelijk en bevat onder meer een vloer van rode en gele baksteen waarin als hoofdmotief een omcirkelde Davidster. Tegen de noordoostmuur is een witmarmeren gedenkplaat aangebracht met de volgende inscriptie: "1835 5 FEBRUARI 1935 DE N.I. GEMEENTE ALKMAAR AAN DE VER: G.G.W. BIJ HAAR 100 JARIG BESTAAN IN DANK VOOR DE VERFRAAIING VAN DE BEGRAAFPLAATS". Ook de inventaris bestaande uit een oude houten draagbaar, een dito kruiwagen en een grafbekisting is nog aanwezig.

Waardering

Het metaarhuis in Late Amsterdamse Schooltrant uit 1923 is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als karakteristiek gaaf bewaard gebleven metaarhuis en als onderdeel van de Israëlitiache begraafplaats gelegen in de Alkmaarderhout.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
AlkmaarWesterweg 107, Westerhoutkwartier

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieUitvaartcentra en begraafplaatsenBegraafplaats en -onderdelenBaarhuisjeIsraëlitische begraafplaats

Metaarhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AlkmaarE4639

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeLate Amsterdamse schoolinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19231923exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Israëlitische Gemeente Alkmaar ; Noord-Hollandopdrachtgever
Leguit, P.N. ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur