Alkmaar A 5499
Doelenstraat 19, 1811 KX te Alkmaar
Doelenstraat 21, 1811 KX te Alkmaar
Doelenstraat 23, 1811 KX te Alkmaar

Inleiding

SCHOOLGEBOUW van de voormalige Christelijke Lagere 'Wilhelminaschool', met aangrenzende CONCIERGEWONING gebouwd in 1903 in Art Nouveau-trant naar ontwerp van de Alkmaarse architect C.J. Ooms. Aan de voorgevel bevindt zich een tegeltableau met florale motieven in Art Nouveaustijl. Een gevelsteen vermeld de tekst: "op 17 mei 1903 werd de eerste steen gelegd door Cath. Corn. van Leeuwen en Joh. Wilh. Ber. Wechgelaer, spreuken 22:6". De oorspronkelijk achtergelegen vleugel met lokalen is afgebroken.

Het pand is onderdeel van de gesloten gevelwand aan de zuidoostzijde van de Doelenstraat.

Omschrijving

Het pand bestaat uit twee aaneengesloten bouwvolumes van verschillende maat en hoogte en van elk twee bouwlagen respectievelijk onder een afgeknot schilddak met rode geglazuurde pannen en plat dak. De hoge voorgevel van de voormalige school is aan de straatzijde zes venstertraveeën breed, het lage linkerdeel, dat aan de straatzijde twee vensterassen telt, diende tot conciërgewoning. De voorgevels zijn opgetrokken uit rode baksteen, de ontlastingsbogen boven de vensters zijn uitgevoerd in helrode baksteen. Alle vensters hebben een omlijsting van kunststenen blokken, deels met Art Nouveau-decoraties en bovenlichten met kleine roedenverdeling onder segment-, rond- en hoefijzerbogen. De gevelankers zijn uitgevoerd in Art Nouveau-trant.

De voorgevel van de school (NO) is in hoofdvorm symmetrisch en wordt aan weerszijden afgesloten door twee smalle risalieten van verschillende hoogte. De rechter risaliet wordt bekroond door een tentdakje en markeert de hoofdingang van de school op de begane grond. Boven de dubbele deur met halfrond bovenlicht onder hoefijzerboog een verdiepingsvenster en daarboven een decoratief tegeltableau onder hoefijzerboog. De linker risaliet, die wordt bekroond door een tuitgevel met Art Nouveau-detaillering, bevat de deur met diefijzers in Art Nouveautrant van de oorspronkelijk conciërgewoning. Boven de middelste twee vensterassen een iets risalerende tuitgevel, eveneens met decoratie in Art Nouveau-motief.

Tussen de vensters van de begane grond en de verdieping bevindt zich een tegeltableau, waarop in kapitalen de naam "Wilhelminaschool" is aangegeven. De voorgevel van de voormalige conciërgewoning (NO) bevat twee vensterassen en boven de daklijst een getoogd fronton met Art Nouveau-decoratie.

Waardering

De voormalige Wilhelminaschool met bijbehorende conciërgewoning uit 1903 is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een schoolgebouw met rijk gedecoreerde voorgevel in Art Nouveau-trant.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Christelijke school

Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Lagere school Christelijke school