Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
524918
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
10923/1
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Alkmaar
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Alkmaar
X-Y coördinaat: 
111901 - 516262

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

(Voormalig) KAASPAKHUIS in Art Nouveau-trant, gebouwd in 1905 naar ontwerp van de Alkmaarse architect P.N. Leguit. De jaartalsteen 1647 en de gevelsteen met de boom verwijzen naar bierbrouwerij "De Boom" die op deze plek gevestigd was en waarvan het Biermuseum (Houttil 1) een restant is. Het voormalige kaaspakhuis ligt met de voorgevel aan de Houttil en de achtergevel aan het water van de Voordam in de nabijheid van de kaasmarkt van Alkmaar.

Omschrijving

Breed pand van vier bouwlagen, opgetrokken uit bruine baksteen met sierbanden van gele baksteen, onder een afgeknot zadeldak met rode geglazuurde tuile du Nordpannen. Het afgeplatte schilddak wordt aan weerszijden afgesloten door afgeknotte tuitgevels. De symmetrisch ingedeelde voor- en achtergevel tellen elk zes vensterassen en zijn voorzien van hoeklisenen die iets boven de daklijst zijn opgemetseld. De vensters, met openslaande onderramen of schuiframen, en de dubbele deuren hebben merendeels een sierroedenverdeling. Boven de gevelopeningen overwegend strekken, boven de vensters in de vierde bouwlaag lateien met een geprofileerde onderrand. De gootlijst is gedeeltelijk gekornist en wordt ondersteund door consoles.

De voorgevel aan de Houttil (NW) bestaat uit twee symmetrische geveldelen aan weerszijden van een hoog opgaande middenliseen met sierankers in Art Nouveautrant en een sierbolbekroning. In de middelste vensterassen van beide geveldelen op de begane grond en eerste verdieping dubbele laaddeuren met bovenlicht en in de buitenste vensterassen vensters met openslaande onderramen. Op de tweede en derde verdieping schuifvensters met sierroedenverdeling in de bovenlichten. In de middelste vensterassen zijn de vensters gekoppeld en daartussen bevinden zich de jaartalstenen met 1647 en 1905. De achtergevel aan het Voordam (ZO) heeft dezelfde gevelindeling als de voorgevel maar zonder middenliseen. Op de eerste (verhoogde) bouwlaag dubbele deuren tussen vensters. In het midden van de begane grond een natuurstenen reliëf, voorstellende een boom in een omlijsting, met in de top een engelenkopje. Op de verdiepingen vensters met sierroedenverdeling, die boven de deuren iets breder zijn uitgevoerd. In de dakschilden aan de voor- en achtergevel bevinden zich vier identieke dakkapellen onder lessenaardak met kruisvensters en geprofileerde daklijst. Tussen de dakkapellen aan de zijde van de Voordam een derde kleinere dakkapel.

Waardering

Het (voormalige) kaaspakhuis uit 1905 is van algemeen belang vanwege de architectuur-, cultuurhistorische en typologische waarde als representatief en uitwendig grotendeels gaaf voorbeeld van een voor Alkmaar kenmerkend kaaspakhuis in de trant van de Art Nouveau. Het grote pand heeft tevens situationele waarde door de beeldbepalende ligging bij de kaasmarkt in het centrum van Alkmaar.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHouttil31811 JLCentrumAlkmaar
NeeHouttil3I1811 JLCentrumAlkmaar

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenOpslagKaaspakhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AlkmaarA4934

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Art Nouveauinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19051905exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Leguit, P.N. ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur