Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
524921
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
10923/1
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Alkmaar
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Alkmaar
X-Y coördinaat: 
111505 - 516332

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

(Voormalig) POLITIEBUREAU uit 1935-1936, gebouwd in de voor het oeuvre van A.J. Kropholler (1882-1973) kenmerkende robuuste traditionalistische bouwstijl. Het oorspronkelijke ontwerp van Kropholler uit 1931 omvatte het politiebureau en het kantoorgebouw "Hooge Huys" die via een poortgebouw met elkaar waren verbonden. Het voormalige politiebureau ligt op de hoek van het Kerkplein en de St. Laurensstraat tegenover het kantoorpand "Hooge Huys".

Omschrijving

Het pand heeft een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een zadeldak met rode Hollandse pannen. De gevels zijn boven een natuurstenen plint opgetrokken in een grote rode handvormsteen, type kloostermop. Deze is gemetseld in halfsteens verband. De bakgoten op consoles zijn uitgevoerd in natuursteen, evenals de zware lateien en waterdorpels van de smalle vensters. De trapgevel aan het Kerkplein (ZW) is symmetrisch van opzet met een centrale entreepartij onder een zware rondboog op natuurstenen aanzetstenen. Boven de iets terugliggende dubbele geverniste deur met smeedijzeren hang- en sluitwerk een natuurstenen latei met in vergulde letters het opschrift POLITIE. Aan weerszijden van de ingangsportiek kleine vierruitsvensters. Op de verdieping boven de entree een natuurstenen reliëf met het wapen van Alkmaar gedragen door twee leeuwen en daaronder de Latijnse tekst "ALCMARIA VICTRIX". Links en rechts daarvan twee paar gekoppelde zesruits vensters.

De trapgevel bestaat uit zes trappen met natuurstenen dekplaten en bovenin een toppilaster op een eenvoudige natuurstenen console. Boven het reliëf een rond vierruits venster tussen twee grote rood geschilderde smeedijzeren muurankers. Een zelfde muuranker bevindt zich op de toppilaster.

In de zijgevel (ZO) aan de St. Laurensstraat op de begane grond links drie kruisvensters met natuurstenen water- en middendorpels. Rechts daarvan een lage rondboogdeur tussen twee kleinere vensters en daarnaast een grote rondboogvormige gevelopening, waarin oorspronkelijk een dubbele inrijdeur was aangebracht. De verdiepingslaag telt twaalf gekoppelde zesruits vensters en uiterst links een driedubbel zesruits venster. De noordoostelijke trapgevel bevat enkele kleine vierruits vensters en bovenin een roosvenster.

INTERIEUR. Van het interieur uit de bouwtijd is de plattegrondindeling op hoofdlijnen bewaard gebleven. Op de begane grond onder meer een grote hal met vloer van grote vierkante flagstones, in zandkleurige baksteen opgetrokken wanden met lambrizering van witte geglazuurde baksteen en een tongewelf. Oorspronkelijk trappenhuis met tegeltableaus, onder andere met het wapen van Alkmaar, en een traplicht bestaande uit drie smalle hoge getoogde glas-in-loodramen met zon, maan en ster.

Waardering

Het voormalige politiebureau uit 1936 is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld uit het oeuvre van A.J. Kropholler in zijn herkenbare traditionalistische robuuste bouwstijl. Het pand is beeldbepalend gesitueerd aan het Kerkplein in de nabijheid van het "Hooge Huys", eveneens ontworpen door Kropholler.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKerkplein91811 KLAlkmaar

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwenOverheidsgebouwPolitiebureau

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AlkmaarA4241

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Traditionalismestijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19351936exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Kropholler, A.J. ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur