Alkmaar B 5096
Laat 78 B, 1811 EK te Alkmaar

Inleiding

De CONSISTORIEKAMER in eclectische trant is in 1871 aan de Kapelkerk (monnr. 7237) gebouwd, ter vervanging van een oudere consistorie.

Omschrijving

De consistoriekamer heeft een rechthoekige plattegrond en is over één bouwlaag opgetrokken in rode baksteen onder een zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen, waarvan de noklijn loodrecht op de Laat ligt. De puntgevel aan de Laat (ZW) bevat beganegronds twee vierruits rondboogvensters met in de bovenlichten een tracering van drie- en vierpasmotieven en daarboven een roosvenster. Boven de vensters gepleisterde rondboogvormige profiellijsten op kleine consoles. Een vergelijkbare profiellijst bevindt zich rond het roosvenster. Uiterst rechts in de rechter zijgevel een groot venster met kleine roedenverdeling en links daarvan een paneeldeur.

Waardering

De consistoriekamer in eclectische trant uit 1871 is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als onderdeel van de Kapelkerk in Alkmaar.

Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Consistorie