Alkmaar A 5152
Alkmaar A 5173 A2
Oudegracht 214 B, 1811 CR te Alkmaar
Oudegracht 214 C, 1811 CR te Alkmaar
Oudegracht 216 B, 1811 CR te Alkmaar
Oudegracht 216, 1811 CR te Alkmaar

Inleiding

KLOOSTER met KAPEL in neogotische trant uit 1889 met uitbreiding in dezelfde trant uit 1925 naar ontwerp van het Amersfoortse architectenbureau H. Kroes en Zn. Het zusterhuis werd gebouwd in opdracht van de Onze Lieve Vrouwe Stichting te Amersfoort als uitbreiding van een bestaand klooster dat gevestigd was in het naastgelegen 18de-eeuwse voormalige woonhuis Oudegracht 218 (monnr.7370). De achtergevel van dit voormalige woonhuis is bij de verbouwing in 1925 opgehoogd met één bouwlaag en de verdiepingen zijn voorzien van nieuwe vensters.

Het zusterhuis is onderdeel van de gesloten gevelwand langs de noordzijde van de Oudegracht in het centrum van Alkmaar.

Omschrijving

Het kloostergebouw heeft een nagenoeg rechthoekige plattegrond en telt grotendeels twee bouwlagen onder een afgeknot zadeldak met leien waarvan de noklijn evenwijdig aan de straat ligt. De kapel maakt deel uit van het bouwlichaam van het klooster maar is hoger en wordt gedekt door een zadeldak met leidekking, waarvan de noklijn loodrecht op de Oudegracht ligt. De voorgevel langs de Oudegracht is opgetrokken in rode baksteen in kruisverband met een natuurstenen plint, speklagen en doorlopende waterdorpels. Onder de gootlijst een gemetseld fries met keperboogmotief en op de hoeken lisenen. De zesrruits schuifvensters en de deuren bevinden zich in spitsboogvormige spaarvelden. De boogvelden boven de vensters en de vakken onder de vensters zijn gevuld met metselmozaïeken in verschillende patronen.

Rechts uit het midden van de voorgevel bevindt zich de hoog opgaande puntgevel van de kapel, die de gevel als het ware in tweeën deelt. Onder de op de verdieping gelegen kapel was de refter ondergebracht. De puntgevel heeft twee hoeklisenen met pinakels en in de geveltop een spitsboogvormig fries met een natuurstenen sluitsteen die dient als console voor de toppilaster met natuurstenen kruisbloem als bekroning. Op de begane grond twee zesruits vensters en daarboven een groot samengesteld spitsboogvormig kapelvenster met tracering en glas-in-loodramen. Aan weerszijden van het kapelvenster smalle spaarvelden met driepasbeeindiging en er boven een rond spaarveld.

Het linker geveldeel telt vier vensterassen met in de meest rechter op de begane grond een spitsboogvormig portiek, met drie hardstenen treden die leiden naar een brede dubbele deur met neogotische decoratie onder een bovenlicht. Boven de portiek, die is afgesloten door een ijzeren hek in neogotische trant, een jaartalsteen met het jaartal 1889, omgeven door rolwerk in neorenaissancestijl. In het dakschild boven dit geveldeel één dakkapel onder zadeldakje met venster en houten windveer in de vorm van een spitsboog.

Het rechter geveldeel, dat in 1925 is toegevoegd, telt drie vensterassen met in de linker een entreepartij met geverniste deur in neogotische trant onder bovenlicht. In de overige vensterassen identieke vensters als in het linker geveldeel. Onder de twee begane grondvensters een getoogd kelderraam.

In de achtergevel is de driedeling van het gebouw ook te herkennen. Uiterst links de plat afgedekte aanbouw uit 1925 van drie bouwlagen en rechts daarvan de vijfzijdige koorbeeïndiging van de kapel met twee grote en een klein spitsboogvenster met figuratief gekleurd glas-in-lood (1947). Rechts van de kapel beganegronds een éénlaagse uitbouw (oorspronkelijk een serre) met openslaande deuren naar de tuin en op de verdieping vijf vensters.

Waardering

Het klooster met kapel uit 1889/1925 is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een stedelijk kloostergebouw in neogotische trant, kenmerkend voor het oeuvre van de architect H. Kroes en Zn. Het pand heeft tevens situationele waarde vanwege de de beeldbepalende ligging in de gevelwand van de Oudegracht in de binnenstad van Alkmaar.

Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl Klooster

Uitbreiding rechter gedeelte van drie vensterassen