Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
524927
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
10923/1
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Alkmaar
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Alkmaar
X-Y coördinaat: 
111616 - 515908

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

WINKELWOONHUIS in kleurige Art Nouveautrant uit 1901, gebouwd naar ontwerp van de Alkmaarse architect Klaas Bakker Dz. in opdracht van de sigarenwinkelier P. Blaauw. Het pand ligt op de hoek van Zilverstraat en de Gedempte Baansloot.

Omschrijving

Asymmetrisch opgezet hoekpand van drie bouwlagen onder een samengestelde kap met rode geglazuurde tuile du Nordpannen. De afgesnoten hoekpartij wordt bekroond door een steil ingesnoerd tentdak, gedekt met rode schubvormige leipannen. De gootlijst wordt ondersteund door geprofileerde consoles. De grotendeels gepleisterde gevels aan de Zilverstraat en de Gedempte Baansloot zijn gesausd in een lichte kleur (crème-wit). De sierbanden ter hoogte van de vensterdorpels en de ontlastingsbogen boven de vensters zijn uitgevoerd in (deels) geglazuurde baksteen in verschillende kleuren. De sierbanden zijn opgebouwd uit een laag van afwisselend blauwe en groene baksteen tussen twee lagen van bruingele baksteen. De vensterbogen zijn gemetseld in lichtgele, bruingele en blauwe geglazuurde baksteen. Geglazuurde donkergroene baksteen is overwegend toegepast in de omlijsting van de winkelpui en in de erker en loggia op de afgesnoten hoek. De plint van de winkelpui en de grote consoles onder de erker van de hoekpartij zijn van natuursteen en versierd met Art Nouveau-decoraties. De schuifvensters hebben deels getoogde en halfronde bovenlichten met kleine roedenverdeling. De gevel aan de Zilverstraat telt drie vensterassen, waarvan de middelste in een risaliet met afgeknotte puntgevel onder wolfeind en windveren. In de linker vensteras beganegronds een lage deur met kleine zijlichten en daarboven drie vensters. In de middenrisaliet op de begane grond een breed etalagevenster met getoogd bovenlicht en op de verdieping een rechthoekige houten erker op geprofileerde houten consoles. Het overstekende lessenaarsdak boven de erker wordt eveneens ondersteund door geprofileerde houten consoles. In het lessenaarsdak van de erker een balkon met houten hek en in de tweede verdieping een glasdeur met halfrond bovenlicht die daarop opent. In de geveltop onder afgewolfd zadeldak een tweeruits zoldervenster. De rechter vensteras bevat op de begane grond een groot etalagevenster van de winkelpui, daarboven een venster met getoogd bovenlicht en daarboven een venster met rondboog bovenlicht.

De gevel aan de Gedempte Baansloot is smaller dan die aan de Zilverstraat en telt twee venstertraveeën. Geheel rechts bevindt zich de deur naar de bovenwoning onder een bovenlicht en daarboven op beide verdiepingen een klein getoogd venster met bovenlicht. Links op de begane grond het etalagevenster van de winkelpui en daarboven een verdiepingsvenster met flauw getoogd bovenlicht en op de tweede verdieping een venster met rondboog bovenlicht. Hierboven is de gevel iets verhoogd voor een balkon (thans dichtgemetseld) met een balustrade, gemetseld uit verschillende kleuren baksteen. De afgesnoten hoekpartij bevat beganegronds de winkeldeur met bovenlicht onder de in groene en blauwe geglazuurde baksteen gemetselde erker en loggia op de verdiepingen. De erkervensters hebben getoogde bovenlichten, de rondbogen van de loggia zijn geaccentueerd met witte baksteen. De loggia is toegankelijk via een dubbele deur onder een halfrond bovenlicht. Onder het uitkragende tentdak op geprofileerde consoles siermetselwerk van gekleurde baksteen en geschilderde Art Nouveau-decoraties.

De ongepleisterde oostgevel bevat enkele kleine onregelmatig geplaatste vierkante vensters.

INTERIEUR. Inwendig is de oorspronkelijke plattegrondindeling bewaard gebleven met op de verdieping onder meer rijk geornamenteerde stucplafonds, een schouw, deuren e.d.

Waardering

Het winkelwoonhuis uit 1901 is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief en uitwendig grotendeels gaaf voorbeeld van de Art Nouveaustijl met bijzonder kleurrijk materiaalgebruik en karakteristieke detaillering. Het pand heeft tevens situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging op de hoek van de Zilverstraat en de Gedempte Baansloot.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaZilverstraat31811 DHCentrumAlkmaar
NeeGedempte Baansloot121811 DJCentrumAlkmaar

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenWinkel (G)Sigarenwinkel
Neeoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWerk-woonhuisWinkelwoning

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AlkmaarA1033

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Art Nouveaustijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19011901exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Bakker, K. ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur
Blaauw, P. ; Noord-Hollandopdrachtgever