Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
524934
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Schwärzer
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
10923/1
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Alkmaar
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Alkmaar
X-Y coördinaat: 
111082 - 516661

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

SLAGERSWINKEL "Schwärzer" met winkelpui en -interieur uit 1933. Slager P.L.M. Schwärzer liet in dat jaar zijn bestaande winkel geheel vernieuwen in Late Amsterdamse School-stijl naar ontwerp van de architect Laurens Groen (Amsterdam 1879 - Heiloo 1952). Opvallend aan de pui is het rijke materiaalgebruik (zwart graniet, teakhout, glas in lood) en de voor die tijd zeer moderne neonverlichting boven de etalage. Het sobere interieur van de winkel verkeert nog grotendeels in oorspronkelijke staat. De bovenwoning werd in de jaren '60 van de 20ste eeuw ingrijpend vernieuwd en maakt geen deel uit van de bescherming. Het pand is gesitueerd op de hoek van de Stationsweg en het Scharlo.

Omschrijving

Asymmetrische winkelpui met in het midden een groot etalageraam waarboven een serie van acht bovenlichten voorzien van glas in lood (identieke composities van gele, blanke en rode rechthoeken met paarse en lila accenten). Rechts hiervan bevindt zich de enigszins terugliggende glazen winkeldeur, waarvoor onderaan ter bescherming siersmeedwerk is aangebracht. De onderste helft van de gerende pui is bekleed met circa 3 cm dikke platen zwart Labradorgraniet; de ongeveer 10 cm uitspringende bovenste puihelft heeft een betimmering van brede delen gelakt teakhout. Hiertegen is middenboven in sierlijke ijzeren letters waarop dunne witte neonbuizen de naam "Schwärzer" bevestigd. Op de overgang tussen het graniet en het hout zit links naast de etalageruit een klein liggend venster waarin vergelijkbaar glas in lood als in de bovenlichten. Het houtwerk ter weerszijden van dit venster is afgerond. Een uitkragende plank scheidt het raam van de drie staande delen erboven. Middenonder het venster hangt een ter weerszijden door graniet omgeven houten ornament in de vorm van een opliggend (staand) blokje met in de voorzijde in reliëf een s-vormige krul. De met teakhout beklede zware afgeronde stijl tussen de winkeldeur en de etalageruit wordt bekroond door het gesneden huisnummer, een opliggende "2". Het interieur is nog grotendeels oorspronkelijk en bevat onder meer een vloer van rode en witte tegels in schaakbordpatroon, witbetegelde muren met in de noordwestmuur twee polychrome tegeltableaus (de linker toont drie koeien in een weiland, de rechter een boer lopend met een varken over een dijkweg), een gedeeltelijk in grijsgeaderd wit marmer uitgevoerde etalage en aanrecht, een ijzeren boom, en een voor de wachtende klanten bestemde bank bestaande uit een lattenzitting rustend op een aan de muur bevestigde smeedijzeren constructie van gekrulde staven.

Waardering

Slagerswinkel "Schwärzer" uit 1933 is van algemeen belang wegens de cultuur- en architectuurhistorisch waarde als grotendeels zowel uit- als inwendig gaaf bewaard voorbeeld van een slagerswinkel uit het Interbellum, met in rijke materialen uitgevoerde winkelpui in de stijl van de Late Amsterdamse School.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaStationsweg21815 CCSpoorbuurtAlkmaar

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenWinkel (G)Slagerswinkel

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Alkmaar C2670

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeLate Amsterdamse schoolstijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19331933exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Groen, Laurens ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur
Schwärzer, P.L.M. ; Noord-Hollandopdrachtgever