Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524939
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82765/191
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Alkmaar E 5716
Tegenover Prinses Julianalaan 14, 1815 JE te Alkmaar

Omschrijving

Inleiding

DUIVENHOK uit de jaren '20 van de 20ste eeuw. Het houten gebouwtje deed oorspronkelijk tevens dienst als onderkomen voor marmotten. Het houten dierenverblijf is gelegen aan de Prinses Julianalaan bij de hertenkamp in de Alkmaarder Hout.

Omschrijving

Op vierkant grondplan opgetrokken houten duivenhok onder een rietgedekt tentdak. Het dak heeft een ruim overstek en wordt bekroond door een sculptuur waarop twee duiven staan afgebeeld. De buitenwanden zijn boven een betonnen voeting uitgevoerd in brede gepotdekselde delen. In het midden van de westgevel bevindt zich een gaasdeur met ter weerszijden een vierruits raam. De overige drie gevels zijn alle voorzien van drie vierruits ramen en een tweeruits raam middenonder. Onder het dakoverstek hangt een uit planken samengesteld omgaand plateau. Vanaf dit plateau hebben de duiven via twee kleine rondboogopeningen bovenin elke gevel toegang tot de twee hokken ter weerszijden van de middengang in het verlengde van de genoemde deur.

Waardering

Het dierenverblijf is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een duivenhok annex marmottenhuis uit de eerste helft van de twintigste eeuw, gesitueerd in de Alkmaarderhout, als onderdeel van de aanleg van de hertenkamp, ontworpen door L.A. Springer.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Dierenverblijf (J) Dierenverblijf(J2)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1920
1930
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden