524947 - St. Laurentius
Herenweg 77, 1829 AC te Oudorp

Inleiding

PASTORIE uit 1879-1880 gebouwd naar ontwerp van architect Margry, deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan opgetrokken pastorie van twee bouwlagen onder een leigedekt schilddak haaks op de weg. Het buitenmuurwerk is evenals bij het kerkgebouw uitgevoerd in roodgele machinale baksteen waalformaat in kruisverband met snijvoeg. Ook de pastorie heeft een omgaande plint met een geprofileerde hardstenen bovenrand. Alle vier gevels zijn voorzien van hoeklisenen en worden afgesloten door een uitkragende dubbele muizentand waarboven een geprofileerde dakgoot op kleine klossen. Ter hoogte van de verdiepingsvloer is in de achter- en zijgevels een muizentand gemetseld. De gewijzigde vensters hebben hardstenen lekdorpels en, evenals de moderne voor- en achterdeur segmentbogen. De kozijnen van de deuren en vensters zijn nog oorspronkelijk. In de symmetrische voorgevel (O) zijn ter hoogte van de lek-, midden-, en bovendorpels van de vensters banden van kalksteen aangebracht. De begane grond en de eerste verdieping worden van elkaar gescheiden door een cordonlijst in hetzelfde materiaal. De door lisenen geflankeerde middentravee is verhoogd met een gemetselde dakkapel waarvan de met natuursteen afgedekte tuitgevel rust op een klimmend boogfries. De dakkapel heeft leigedekte zijkanten en een dito zadeldak. Onderin de smalle middentravee bevindt zich de (moderne) terugliggende voordeur waarvoor een hardstenen stoep van twee treden. Ter weerszijden van de middentravee is zowel beneden als boven een tweedelig venster aangebracht. De twee brede zijtraveeën hebben onder de dakgoot uitkragend siermetselwerk in de vorm van diagonale ruiten bestaande uit rollagen met op de snijpunten blokjes en (onderaan) kraagsteentjes van kalksteen. De linkerzijgevel (Z) heeft in het midden van de eerste verdieping een venster en rechtsboven een nieuwe schoorsteen. Het rechter gedeelte van de rechterzijgevel (N) is naderhand gecementeerd. Links op de begane grond van laatstgenoemde gevel bevindt zich een venster.

De achtergevel (W) kent een vergelijkbare vensterindeling als voor. Rechts van de in het midden aangebrachte (nieuwe) achterdeur zat vroeger vermoedelijk een dubbele tuindeur (nu een moderne pui). Onder het linker venster op de begane grond zijn twee keldervensters aangebracht voorzien van valramen. De naderhand op de achtergevel geplaatste dakkapel telt twee stolpramen en heeft een plat dak.

INTERIEUR. Het interieur is nog gedeeltelijk oorspronkelijk en bevat onder meer paneeldeuren voorzien van een rijk geprofileerde omlijsting, een plafond van moer- en kinderbalken in de twee kamers en suite links van de benedengang, een plafond van houten balken waartussen gemetselde troggewelfjes in de onderkelderde keuken rechtsachter, tegen de noordmuur van dit vertrek twee originele geelkoperen kranen, in de kelder een vloer en een lambrisering van rode geglazuurde plavuizen en een plafond van ijzeren balken waartussen gepleisterde troggewelfjes, en naast de dwarsgang naar de sacristie een bordestrap met een door een bol bekroonde hoofdbaluster en een leuning bestaande uit een afgeronde handlijst op spijlen met een rechthoekige dwarsdoorsnede, afgebiljoende hoeken, en op halve hoogte een doorboord cirkelmotief. Op de zolder, waar het rijkgesneden klankbord van de gedemonteerde preekstoel ligt opgeslagen, zijn naderhand diverse kamers afgeschoten. De zolder heeft een gepleisterde borstwering en een beschoten sporenkap.

Waardering

De pastorie is van algemeen belang vanwege de architectonische vormgeving naar ontwerp van architect Margry, van belang voor het ouevre van de architect en als historisch-functioneel onderdeel van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Margry, E.J. ; Noord-Holland