524947 - St. Laurentius
Bij Herenweg 79, 1829 AC te Oudorp

Inleiding

FAMILIEGRAF "De Wit", deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Het in neogotische stijl uitgevoerde grafmonument van de familie De Wit dateert gezien de oudst vermelde overlijdensdatum (11-11-1884) vermoedelijk uit 1885. Dit familiegraf is gezien de stilistische overeenkomsten met het priestergraf wellicht eveneens ontworpen door architect E.J. Margry.

Omschrijving

Samengesteld grafmonument bestaande uit een circa 2,80 m hoog staand grafteken van cremekleurig kalksteen met daarvoor een 0,13 m dikke hardstenen grafzerk van 2,22 x 1,02 meter. De grafzerk rust op een lage roef en draagt de namen van de vier familieleden die hier begraven liggen. Het staande grafteken bestaat uit een hardstenen voet van 1,02 x 0,63 meter waarop een naar boven toe zich versmallende onderbouw met in de door hoekzuiltjes geflankeerde voorzijde een spitsboogveld waarin een vlinder (symbool van de sterfelijke ziel) is weergegeven boven de tekst "RUST/ IN/ VREDE". Op de onderbouw rust een met een bloemenkrans en hogels verfraaide pinakel die bekroond wordt door een Latijns kruis met florale motieven.

Waardering

Het familiegraf "De Wit" is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als karakteristiek en gaaf bewaard neogotisch familiegraf uit het laatste kwart van de 19de eeuw en als onderdeel van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius.

Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Familiegraf