Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524953
Complexnummer
524947 - St. Laurentius
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82716/109
Kadastrale aanduiding
Oudorp A 3671
Bij Herenweg 79, 1829 AC te Oudorp

Omschrijving

Inleiding

LindenLAAN genaamd "Stroomerlaantje", deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Het Stroomerlaantje begint bij de Munnikenweg en eindigt bij de pastorietuin. Het laantje dankt haar naam aan de familie Stroomer die woonde in de tegenover het laantje gelegen stolpboerderij Munnikenweg 8. Een deel van de parochianen kwam via de Munnikenweg en het Stroomerlaantje naar de kerk (en de begraafplaats). Op de topografisch- militaire kaart van 1857-1858 staat het Stroomerlaantje reeds weergegeven als een laan met aan weerzijden een rij bomen. Mogelijk dateert het laantje in aanleg uit 1658 toen in de achterste helft van de huidige pastorietuin een katholieke schuilkerk gebouwd werd. Voor de aanleg van de pastorietuin omstreeks 1880 liep het Stroomerlaantje door tot aan de huidige Carmelietenstraat.

Omschrijving

Circa 105 meter lange en ruim twee meter brede laan die verhard is met fijn grind en schelpen en aan weerszijden beplant met een rij geschoren leilindes van ruim honderd jaar oud. In de noordelijke helft wordt de laan geflankeerd door een beukhaag (O) en het Kerkenbos (W), in de zuidelijke helft door de muur van de begraafplaats (W) en het plein voor de kerk (O). Zowel aan het begin als het einde van de laan staat een houten toegangshek met een ijzeren boog bekroond door een kruis.

Waardering

Het Stroomerlaantje is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Verder van belang vanwege de markering van de toegang tot de begraafplaats en de kerk.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524947. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Weg(C) Laan

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1658
1658
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing