Actualiteit gegevens: 02-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
524958
Complexnummer: 
524947 - St. Laurentius
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
82716/131
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Alkmaar
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Oudorp
X-Y coördinaat: 
113498 - 516628

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Katholieke BEGRAAFPLAATS uit 1862, deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. De circa 16 meter achter (W) de kerk gelegen begraafplaats wordt door een muur met toegangshek gescheiden van het Stroomerlaantje. Aan de zuidkant grenst de begraafplaats aan de pastorietuin, aan de westzijde aan de Molentocht en aan de noordkant aan het Kerkenbos. In 1985 en 1996 is de begraafplaats in noordelijke richting vergroot ten koste van het Kerkenbos.

N.B. De latere uitbreidingen van de begraafplaats vallen buiten de bescherming.

Omschrijving

Begraafplaats bestaande uit een in oorsprong nagenoeg vierkant (ca. 35 m breed en 37 m diep) terrein dat vooraan circa 1,30 meter boven het maaiveld uitsteekt en naar achteren toe licht oploopt tot circa 1,60 meter boven het maaiveld. Rond dit opgehoogde terrein bevindt zich op maaiveldhoogte een pad dat aan de voorzijde (O) verhard is met fijn grind en schelpen en door een gemetselde muur met toegangshek gescheiden wordt van het Stroomerlaantje. De begraafplaats wordt onderverdeeld door een eveneens met fijn grind en schelpen verhard middenpad dat vanaf het toegangshek middenvoor geleidelijk oploopt en eindigt bij het bijna vier meter hoge priestergraf in het midden van de derde rij graven gerekend van achteren af. In de zuidoosthoek linksvoor zijn de kindergraven gesitueerd. Verder kent de begraafplaats een regelmatige indeling waarbij de graven geplaatst zijn in rechte rijen ter weerszijden van en haaks op het middenpad. De achterste rijen strekken zich uit over de volle breedte van de begraafplaats.

Waardering

De begraafplaats uit 1862 is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius en vanwege de funerair-historische en genealogische waarde. Verder vanwege de karakteristieke ligging en de visuele eenheid die de begraafplaats vormt met de aangrenzende in tuinhistorische eveneens waardevolle pastorietuin, Stroomerslaantje en Kerkenbos.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHerenweg791829 ACBijOudorp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieUitvaartcentra en begraafplaatsenBegraafplaats en -onderdelenBegraafplaatsKatholieke begraafplaats

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
OudorpA3671

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18621862exactvervaardiging
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee