Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
524959
Complexnummer: 
524947 - St. Laurentius
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
10923/2
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Alkmaar
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Oudorp
X-Y coördinaat: 
113498 - 516628

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

FAMILIEGRAF "Graaf", deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Het links naast het priestergraf gesitueerde grafmonument van de familie Graaf is uitgevoerd in neoclassicistische stijl en dateert gezien de oudst vermelde overlijdensdata van C. Graaf (1806-1871) en C. Graaf-Bleeker (overl. 1877) vermoedelijk uit de jaren zeventig van de negentiende eeuw. In de achterzijde van het staande gedeelte van het monument is rechtsonder een door verwering onleesbaar geworden signatuur van vier regels zichtbaar.

Omschrijving

Samengesteld grafmonument bestaande uit een 26 cm hoog hardstenen plateau van circa 3,05 x 2,35 meter met plint waarop een ijzeren grafhek en een hardstenen tombe die achteraan aansluit tegen een staand grafteken van cr¿mekleurig kalksteen. De 0,60 m hoge graftombe meet aan de basis 1,10 bij 2,22 m en versmalt zich naar boven toe tweemaal trapsgewijs. De dekplaat van de tombe heeft de vorm van een flauwhellend zadeldak en kan opgelicht worden met behulp van een tegen de voorkant bevestigde ijzeren ring. Het grafhek rond de tombe is samengesteld uit vijf (drie aan de voorzijde) 1,08 m hoge ronde hekpalen van gietijzer die bekroond worden door een dennenappel en met elkaar verbonden zijn door een smeedijzeren schakelketting van afwisselend gewone en ruitvormige platte schakels. Het circa 2,90 meter hoge (inclusief kruis) staande grafteken bestaat uit een hoog middendeel dat zich naar boven toe verjongt en geflankeerd wordt door lagere en enigszins terugliggende zijstukken. De voorzijde van het middendeel is uitgevoerd in rustica en voorzien van een rondnis waarin een engel in hoogreliÙf die een banderol vasthoudt met het opschrift "VREDE". De onderste helft van de rondnis wordt omlijst door aan twee strikken opgehangen lauwerkrans. Zowel het middendeel als de smalle zijdelen hebben bovenaan een fries met ingelegde cirkelmotieven van zwartgeverfd hardsteen en worden afgedekt door een uitkragende deksteen in de vorm van een driehoekig fronton. In de voorzijde van het dekstuk van het middeldeel is een vlinder (symbool van de sterfelijk ziel) uitgehouwen met ter weerszijden krulmotieven. Het middendeel wordt bekroond door een kruis waarvan de armen uitmonden in een bloemmotief. De haaks tegen het middendeel aansluitende dekstukken van de zijdelen worden bekroond door een palmet. Tegen de voorzijde van beide zijdelen is een hardstenen gedenkplaat bevestigd, waarvan de linker de volgende inscriptie draagt: "DEN HEER C. GRAAF./GEB: ZAANDAM/ 6. OCT: 1806/ OVERL: ALKMAAR/ 20. DEC. 1871./ CATHA. E. GRAAF/ GEB: 12 APRIL 1844/ OVERL: 28. JULI 1916./ PASTOOR J.F. GRAAF/ GEB: ZAANDAM 8/9 1852/ PRIESTER GEWIJD 15/8 1878/ OVERL: 25 APRIL 1932". De rechter gedenkplaat vermeldt het volgende: "C. GRAAF-BLEEKER/ OVERL: ALKMAAR/ 25 DEC: 1877/ EMMA CHRISTINA/ GRAAF/ OVERL: ALKMAAR/ 13 JAN: 1920/ ELISABETH EMMA/ GRAAF/ OVERL: ALKMAAR/ 1 SEPT: 1922".

Waardering

Het familiegraf "Graaf" is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard familiegraf uit de tweede helft van de 19de eeuw uitgevoerd in neoclassicistische stijl en als onderdeel van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHerenweg791829 ACBijOudorp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieUitvaartcentra en begraafplaatsenBegraafplaats en -onderdelenGrafmonumentKatholieke begraafplaats

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
OudorpA3671

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Classicismeinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Uitvaartcentra en begraafplaatsenBegraafplaats en -onderdelenFamiliegraf

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18721872globaalvervaardiging