Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524971
Complexnummer
522403 - Groenendaal
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82724/37
Kadastrale aanduiding
's-Hertogenbosch L 465
's-Hertogenbosch L 351
's-Hertogenbosch L 466
's-Hertogenbosch L 474
Herven 1, 5231 LA te 's-Hertogenbosch

Omschrijving

Inleiding.

GRAFMONUMENT voor Alberdina Johanetta Egberts-van den Boom (1879-1909), in 1909 vervaardigd door de Bossche steenhouwer N. Glaudemans en zn. in Eclectische vormen. Het graf is gelegen in sectie 24-11 aan de westelijke zijde van de begraafplaats.

Omschrijving.

Het graf bestaat uit een iets aflopende tombe met liggende hardstenen grafplaat met daarop een stèle met marmeren vrouwenbeeld. Het geheel is omgeven door een hardstenen omlijsting met zes eenvoudig geornamenteerde paaltjes die onderling door middel van een ijzeren schakelketting zijn verbonden. Het grafschrift is in reliëf op de grafplaat aangebracht. De basis van de stèle is aan de voorzijde met een omlijsting geornamenteerd. Hierboven bevindt zich een rotsachtige opbouw waarop een wit marmeren beeld van een staande vrouwenfiguur in klassiek gewaad is geplaatst. Ze heeft het hoofd (met ster op het voorhoofd) licht opgeheven en heeft een schriftrolletje in de rechterhand en rust met de linkerhand op een anker. De signatuur bevindt zich rechts op de omlijsting. Waardering.

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het graf heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel met cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische samenhang. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522403. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Graftombe

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1909
1909
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Glaudemans en Zn, N. ; Noord-Brabant
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker