Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524973
Complexnummer
522403 - Groenendaal
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82724/53
Kadastrale aanduiding
's-Hertogenbosch L 474
's-Hertogenbosch L 466
's-Hertogenbosch L 465
's-Hertogenbosch L 351
Herven 1, 5231 LA te 's-Hertogenbosch

Omschrijving

Inleiding.

GRAFMONUMENT van A.F. Meijring (1840-1918), diens echtgenote H.L.J.M. Meijring-Halewijn (1848-1920) en nog enkele familieleden. Het graf is circa 1918 in Eclectische vormen opgetrokken. De oorspronkelijke kruisbekroning is verdwenen. Het graf bevindt zich aan de oostelijke zijde van de bisschopskapel in sectie 21-11-02-08.

Omschrijving.

Graf van hardsteen. De iets aflopende tombe met tweezijdig afgeschuinde grafplaat wordt aan drie zijden omgeven door een lage hardstenen afscheiding met vierkante hoekpaaltjes. De achterwand wordt gevormd door een getrapt oplopende stèle met sober geornamenteerde klauwstukken. De afscheidingswand en de tombe hebben een eenvoudig bladornament. De grafplaat heeft een in reliëf aangebrachte kelk aan de linkerzijde. In de grafplaat zijn verder de namen van de bijgezettenen uitgehakt. De stèle heeft een centraal aangebrachte tekstplaquette, waarboven in een segmentboog in reliëf "familie MEIJRING" is uitgehakt. De oorspronkelijke kruisbekroning is verdwenen.

Waardering.

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het graf heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel met cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische samenhang. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522403. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Graftombe

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1918
1918
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver