Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524976
Complexnummer
522403 - Groenendaal
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82720/44
Kadastrale aanduiding
's-Hertogenbosch L 466
's-Hertogenbosch L 474
's-Hertogenbosch L 465
's-Hertogenbosch L 351
Herven 1, 5231 LA te 's-Hertogenbosch

Omschrijving

Inleiding.

GRAFMONUMENT voor F.G. van Goch (1831-1894) en diens vrouw Cath. van Orimond (1837-1896). Het sobere grafmonument is in 1894 in Eclectische vormen opgericht en bevindt zich aan de linkerzijde van de bisschopskapel in sectie 21-11-01-08.

Omschrijving.

Het hardstenen grafmonument bestaat uit een sarcofaag die omgeven wordt door hardstenen voetplaten waarop zes lage stenen paaltjes geplaatst zijn. De sarcofaag bevindt zich op een geprofileerd basement en rust op vier gecanneleerde, voluutvormige steunklemmen die tevens de deksel aan de randen omsluiten. De klemmen zijn geornamenteerd met een gestileerd bloemmotief. De sarcofaagdeksel loopt aan alle zijden schuin af. Bovenop is een breed, ongeornamenteerd stenen kruis gelegd.

Waardering. Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het graf heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel met cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische samenhang. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522403. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Graftombe

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1894
1894
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver