Bergen op Zoom G 5810
Dubbelstraat 57, 4611 GJ te Bergen op Zoom

'DE BOOM DER LIEFDE'

Inleiding

Oorspronkelijk een haaks op de Dubbelstraat gelegen pand, een pottenbakkerij met zeventiende-eeuwse oorsprong. In de achttiende eeuw is haaks hierop, evenwijdigd aan de straat, een bouwvolume gerealiseerd, waardoor het pand een L-vormige plattegrond kreeg met in de 'oksel' een ommuurd binnenplaatsje. Rechts in de voorbouw een achttiende-eeuwse kamer. Rond 1800 is de gevel voorzien van zesruits schuifvensters. Links is omstreeks 1910 een slagerij ingericht, waarbij de gevel is aangepast.

Omschrijving

Hoofdvorm en dak: Pand op L-vormige grondslag onder haaks op elkaar staande schilddaken, gedekt met rode (oud-)Hollandse pannen. Het pand is opgetrokken in baksteen; de voorgevels zijn wit geschilderd.

Gevels: De voorgevel heeft op de hoek een afgeschuinde entree met aan weerszijden grote etalagevensters; een en ander is omstreeks 1910 aangebracht met het oog op de slagerij. Zeer sobere art nouveau-details. Verder in de voorgevel zesruits schuifvensters in historische kozijnen. Op de verdieping vensters waarvan de ramen naar boven in de borstwering schuiven. De gevel wordt beëindigd door een hoge, classicistische houten kroonlijst. De gevel aan de 'binnenzijde' van de L, aan een klein plaatsje, bevat verschillende historische vensters en deurpartijen.

Interieur: De constructie van het pand is grotendeels historisch en bevat in het oudste gedeelte (dat tot ver in de twintigste eeuw bedrijfsgedeelte was, eerst van de pottenbakkerij, later van de slagerij) restanten van een houtskelet met gehakte telmerken. De haakse aanbouw bevat onder andere een eiken spant. Het interieur heeft een gedeeltelijk historische indeling, onder andere kelder met tongewelf, hal (oude slagerij), voorkamer en de herkenbare werkplaats. Bijzondere elementen zijn vooral de betimmeringen en bedsteden, met als hoogtepunt de mooie kamer voorzien van een schouw in Lodewijk XVI-stijl, voorzien van een eenvoudig landelijk tafereel, en (wellicht iets latere) kastenwanden én de toegang tot de kelder, verhuld door een eikenhouten secretaire.

Het pand 'De boom der liefde' is van algemeen belang vanwege:

- de ouderdom, de herkenbare bouwfasen en bouwhistorische elementen zoals houtskelet en vensters;

- de afleesbare gebruiksgeschiedenis van pottenbakkerij en slagerij;

- interieurelementen, zoals de betimmering, de achttiende-eeuwse schouw met schoorsteenstuk en de door middel van een secretaire verhulde keldertoegang.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Eengezinshuis