Barsingerhorn F 136
Heerenweg 75, 1768 BL te Barsingerhorn

Inleiding

MOLENROMP MET PAKHUIS. De als stellingmolen uitgevoerde achtkante bovenkruier is in 1907 gebouwd als korenmolen. De molen heeft op dezelfde standplaats een voorganger gekend. Voor de bouw van de huidige molen werd de te Zaandam afgebroken pelmolen 'Het Wapen van Friesland' gebruikt. De molen is omstreeks 1920 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap, de romp tot de onderste bintlaag van het bovenachtkant, de stelling en het gaande werk werden verwijderd. De molenromp ligt aan de noordkant van de Vaart aan de oostelijke rand van Barsingerhorn en in een open omgeving. Hij heeft een aanzienlijke landschappelijke betekenis.

Omschrijving

De molenromp bestaat uit de achtkante gemetselde bakstenen voet, met daarop een houten onderachtkant en het restant van het houten bovenachtkant tot de onderste bintlaag. De uit drie bouwlagen bestaande molenromp is vanaf de stenen voet tot de duisplanken bekleed met hout, is thans vanaf de duisplanken gedekt met dakpannen en voorzien van een plat dak.

De molenromp met pakhuis is van algemeen belang:

- vanwege bouwtechnisch historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een houten achtkante korenmolen uit het begin van de 20e eeuw;

- vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Noord-Holland en de plaatselijke geschiedenis;

- vanwege situationele waarden betreffende de historische gaafheid van de omgeving;

- vanwege de gaafheid van de molenbiotoop;