518905 - De Utrecht Vakantiehuizen complex
Hilvarenbeek F 1203
Bij Lage Mierdseweg 17, 5085 NC te Esbeek

Inleiding.

Op een afstand van omstreeks twintig meter ten oosten van Rustoord ligt de bij het vakantieoord behorende, gedeeltelijk ondergronds aangelegde IJSKELDER, daterende uit omstreeks 1925.

Beschrijving.

De in plattegrond globaal cirkelvormige ijskelder bestaat uit een kelder met opgeworpen aarden heuvel, met een doorsnede van ca. 15 meter en een hoogte van ca. vier meter. Aan de noordelijke zijde leidt een bakstenen trap met keermuren en zeven treden naar een klein portaal. Hier heeft men via een dubbele deur toegang tot de eigenlijke kelder. De buitenste deur is een opgeklampte deur in een eiken kozijn, de binnenste is een plaatijzeren deur. In het interieur een gemetseld plafond, gedeeltelijk gecementeerd en uitgevoerd met een ijzeren wapening. Langs de wanden staan ijzeren stellingkasten. Op de kelder groeit een forse kastanje (stamomvang ca. 2,5 meter).

Waardering.

De ijskelder is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw en recreatie in Nederland, in het bijzonder de grootschalige ontginning van woeste gronden in de 20ste eeuw. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, het landgoed 'De Utrecht'. Het is als voorbeeld van een ijskelder vrij zeldzaam.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie IJskelder