525078 - Boerderijcomplex
Maasdam G 668
Bij Kromme Elleboog 1, 3299 LK te Maasdam

Inleiding

Het BAKHUIS behorende tot boerderijcomplex aan de Kromme Elleboog 1 te Binnenmaas dateert waarschijnlijk uit de eerste helft van de negentiende eeuw. Het kent een uiterst sobere vormgeving in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant en is in redelijke staat. Het bakhuisje bevindt zich ter linker zijde van het woonhuis.

Omschrijving

Het bakhuisje heeft een rechthoekige plattegrond met één bouwlaag onder een zadeldak. Op dit dak liggen zowel gesmoorde als rode kruispannen. Op de nok van het dak bevindt zich een opgemetselde schoorsteen. De gevels zijn gepleisterd en voorzien van enkele kleine rechtgesloten vensters en een houten deur.

Waardering

Het bakhuisje is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van een boerderijdie een schakel is in de ontwikkeling van een boerderijtype. Het bakhuis heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk- functionele en visuele samenhang met de overige complexonderdelen en vanwege de volledig vrije ligging. Het bakhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijk mate van gaafheid.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bakhuis