Gorinchem D 4116
Grote Markt 16, 4201 EA te Gorinchem

Inleiding

KANTOOR, behorende bij het woonhuis aan de Grote Markt, gebouwd in 1909 in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance. Het pand maakt onderdeel uit van de gesloten gevelwand aan de Zusterstraat.

Het ontwerp is van de hand van de architect Johannes de Bie uit Gorinchem.

Omschrijving

Het éénlaagse bouwvolume met plat dak is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond. De voorgevel (zuidgevel) aan de Zusterstraat is opgetrokken in rode kalkzandsteen in combinatie met kunststenen dekplaten en aanzet- en sluitstenen. De kozijnen en lekdorpels zijn van hout. De voorgevel wordt geleed door drie traveeën, die geflankeerd worden door naar voren springende lisenen, die boven de gevel uitgebouwd zijn. De linkertravee bestaat uit een rechtgesloten venster met boogtrommel en schuifraam met driedelig bovenlicht. Boven het venster bevindt zich een tweedelig boogfries, dat afgesloten wordt met een waterlijst. Tussen de uitgebouwde lisenen bevindt zich een gemetselde borstwering met kunststenen dekplaat. De middentravee bestaat uit een rechtgesloten venster met een samengesteld raam, waarin twee schuiframen met driedelig bovenlicht zijn geplaatst. Het geheel wordt bekroond door een strek in gedrukte boogvorm, die in het midden gesloten wordt door een diamantkop. In de rechtse travee bevindt zich de entree met hardstenen stoep. De lisenen zijn hier decoratief en trapsgewijs uitgemetseld. De gevel aan de tuinzijde (noordgevel) is opgetrokken uit lichtgrijze kalkzandsteen met rode speklagen en strekken. De entree bevindt zich links.

INTERIEUR. Het voormalige kantoor heeft de historische indeling grotendeels behouden. In de gang ligt een polychrome tegelvloer met gestileerde bloem- en bladmotieven. De houten deurkozijnen zijn voorzien van gehoute paneeldeuren en hardstenen neuten en dorpels.

Het kantoor is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde:

- vanwege de voormalige functie en als uitdrukking van bedrijfsvoering aan het begin van deze eeuw.

- vanwege de karakteristieke vormgeving, detaillering en materiaalgebruik.

- vanwege de ensemblewaarde door de ruimtelijk-functionele relatie met het woonhuis aan de Grote Markt 16 en stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de gesloten gevelwand aan de Zusterstraat.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Kantoorwoning Kantoor

Bie, Johannes de ; Tjalling I