525101 - Kantoorgebouw
Gorinchem A 6496
Spijksedijk 8 a, 4207 GN te Gorinchem
Spijksedijk 8, 4207 GN te Gorinchem

Inleiding

ONTVANGSTGEBOUW met bijbehorend SCHAFTLOKAAL gebouwd in 1940 in opdracht van de firma De Vries Robbé & Co. naar ontwerp van de architecten B. Merkelbach en Ch.J.F. Karsten.

N.B. Het gebouw is in 1996 naar de huidige lokatie, naar de overzijde van de Linge, verplaatst. Het ontvangstgebouw werd daar gespiegeld weer opgebouwd.

Omschrijving

Het ronde ontvangstgebouw is op een zeshoekige basis opgetrokken bestaande uit twee bouwlagen en met een eenlaagse, rechthoekige aanbouw. Oorspronkelijk sloot het licht gebogen schaftlokaal van een bouwlaag hierop aan. Het ontvangstgebouw bestaat evenals het schaftlokaal uit een staalskelet waarvan de onderbouw met halfsteens muren van gele baksteen gevuld is, de bovenbouw is voorzien van grote vensterpartijen met rondom een balkon dat rust op stalen kolommen. Het platte, betonnen dak steekt uit ter breedte van het balkon, waarvan de stalen balustrade gevuld is met draadglas.

In de schuine zijden van het pand zijn over de volle hoogte en breedte driedelige vensters geplaatst. De ingang van het pand ligt aan de westzijde en bestaat uit een stalen, met glas gevulde pui waarin een dubbele stalen deur met vensters geplaatst is. Tegen de oostelijke zijde van het pand bevindt zich de aanbouw die is opgetrokken in gele baksteen. De zuidelijke gevelzijde van de aanbouw heeft een gekoppeld bandvenster waaronder geklonken stalen platen zijn aangebracht. In de noordelijke gevelzijde is over de volle breedte en hoogte een samengesteld venster geplaatst. In de kopse gevel van de aanbouw is een tweede entree geplaatst.

INTERIEUR. Op de begane grond is door middel van een met glas gevulde stalen pui een kantoor afgeschermd. Een stalen, slingertrap leidt naar de eerste verdieping.

De vensters zijn voorzien van dubbele beglazing. De bovenlichten kunnen voor een optimale luchtcirculatie gekanteld worden. De vensters zijn voorzien van het oorspronkelijke hang- en sluitwerk.

Waardering

Ontvangstgebouw met bijbehorend schaflokaal van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voormalig onderdeel van de fabriek van de firma De Vries Robbé & Co die voor de gemeente een grote sociaal-economische betekenis had en nationaal grote bekendheid genoot.

- vanwege de functionalistische vormgeving.

- als voorbeeld van een ontwerp uit het oeuvre van de architectencombinatie Merkelbach en Karsten.

- vanwege de ensemblewaarde in combinatie met de lantaarnpalen en vanwege de beeldbepalend situering aan een insteekhaven bij de ringweg van Gorinchem.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw Ontvangstgebouw van een fabriek

In 1996 verplaatst

Functionalisme