525104 - Begraafplaatssluis
Gorinchem F 211
Gorinchem, Stationsweg/Merwedekanaal

Inleiding

Deel uitmakend van het sluiscomplex zgn. 'Begraafplaatssluis' een SCHUTSLUIS van het type Groene Sluis, gebouwd in 1886-1891 door de aannemers A. van der Meyden uit Hardinksveld en T. Swets Tzn. uit Ameide.

Omschrijving

Schutsluis met schutkolk tussen twee gemetselde, deels vernieuwde sluishoofden. De natuurstenen dekzerken zijn gedeeltelijk vervangen door een moderne afdekking in beton. Beide sluisdeuren hebben twee paar puntdeuren waarvan een paar naar de Lingeboezen en een paar naar de Zederikboezem gekeerd is. De mechanismen waarmee de deuren worden bediend bevinden zich onder zinken, pionvormige kappen, vier in totaal. Ieder sluishoofd wordt afgesloten door vier loodrecht op het hoofd staande keermuren die met basalt bedekt zijn. De houten deuren van het noordelijke en de zuidelijke sluishoofd zijn in 1956, respectievelijk in 1955 vervangen.

In het zuidelijke sluishoofd zijn twee paar schotbalksponningen geplaatst waarin, door middel van lieren, eikehouten schotbalken geplaatst kunnen worden.

De kolkwanden zijn met basaltblokken bekleed.

Schutsluis van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- wegens het waterstaatkundige belang voor de stad Gorinchem en het omringende gebied.

- als zeldzaam voorbeeld van een Groene Sluis waarvan de klokwanden met gras en basaltblokken bekleed zijn.

- vanwege de ensemblewaarde als onderdeel van een complex van landschappelijke elementen en gebouwen.

- vanwege de stedenbouwkundige waarde als waterstaatkundig complex aan de rand van het historische centrum van Gorinchem.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat Schutsluis

Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat Groene sluis