525104 - Begraafplaatssluis
Gorinchem F 211
Gorinchem, In het Merwedekanaal

Inleiding

Deel uitmakend van het sluiscomplex, zgn. 'Begraafplaatssluis', een SCHOTBALKLOODS gebouwd als onderdeel van de schutsluis tussen 1892 en 1893 in Traditioneel Ambachtelijke stijl.

Omschrijving

Rechthoekige houten loods van een bouwlaag. Het overstekende zadeldak wordt gedragen door korbelen en is gedekt met gesmoorde kruispannen. Het pandje staat op een betonnen voet en heeft wanden van latwerk dat met schuin geplaatste planken als ventilatieroosters is ingevuld. De beide kopse gevels (oost en west) hebben een beschot met een gekartelde onderrand en in het zicht gebleven kapspanten eindigend in een eenvoudige makelaar. In de westelijke gevel is de entree geplaatst die bestaat uit een dubbele houten deur met beslag.

De schotbalkloods is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een dergelijk, zorgvuldig vormgegeven gebouwtype dat ruimtelijk en functioneel onderdeel uitmaakt van de schutsluis.

- vanwege de ensemble en stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een complex van landschappelijke elementen en gebouwen.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat Schotbalkenloods