525104 - Begraafplaatssluis
Gorinchem F 211
Gorinchem, Aan het Merwedekanaal aan

Inleiding

Deel uitmakend van het sluiscomplex, zgn. 'Begraafplaatssluis' een SCHUILHOKJE gebouwd bij het zuidelijke sluishoofd tussen 1889 en 1891 in Traditioneel Ambachtelijke stijl.

N.B. De onderbouw van dit object is gedeeltelijk vernieuwd.

Omschrijving

Schuilhuisje bestaande uit een bakstenen en deels betonnen, kruisvormige onderbouw eindigend in een rollaag. Hierop zijn houten wanden geplaatst die bestaan uit gerabatte delen waarop het vierzijdige tentdak rust. Het zinken dak met piron heeft een als kroonlijstje uitgevoerde goot voorzien van een gekartelde rand langs de onderzijde.

Het schuilhuisje is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een dergelijk gebouwtype dat onderdeel uitmaakt van het complex bij de schutsluis.

- vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik.

- vanwege de ensemblewaarde.