Gorinchem C 4617
Appeldijk 3, 4201 AE te Gorinchem

Omschrijving

Huis met lijstgevel uit het midden van de 18e eeuw. WINKELPUI uit 1902 aangebracht voor een pand uit 1735 dat reeds als rijksmonument geregistreerd is. De pui is in Eclectische trant vormgegeven met elementen uit het Classicisme, de Renaissance en de Art Nouveau.

Het binnen het beschermde stadsgezicht gelegen pand maakt onderdeel uit van de gesloten gevelwand aan de Appeldijk, de oostkade van de Lingehaven. De diverse pakhuizen en de winkelpanden herinneren aan de vroeger haven- en handelsfunctie van de stad.

Omschrijving

Huis met rijke Lodewijk XIV-decoratie rond het middenvenster van de verdieping. Gesneden Lodewijk XIV-consoles onder de kroonlijst. Getoogde vensters met geprofileerde vensterdorpels. Breedte vijf vensterassen.

In de achtergevel een deur met Lodewijk XV-snijraam. Inwendig: stucwerk in gang, trappenhuis en lichtkoepel; diverse schoorsteenmantels en betimmeringen, alles in Lodewijk XIV-vormen.

De symmetrische winkelpui over de volle breedte van het pand is geplaatst op een hardstenen plint met waterlijst tussen hoekpilasters van rode strengperssteen. Tussen de hardstenen kapitelen van de pilasters is een houten kroonlijst geplaatst.

Centraal geplaatste entree binnen een portiek met een hardstenen stoep. De paneeldeur met sierrooster is gevat in een hoofdgestel onder een hoog bovenlicht. De portiek wordt geflankeerd door gietijzeren, geornamenteerde zuilen met composietkapitelen. De beide grote, gebogen etalagevensters worden afgesloten door bovenlichten met een verticale en deels gebogen roedeverdeling. Achter de etalages zijn hoge etalagekasten geplaatst.

Waardering

Woonhuis uit het midden van de 18e eeuw met winkelpui uit 1902 van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een rijk geornamenteerde pui voor een monumentaal pand uit 1735.

Het pand is beeldbepalend gesitueerd aan de Appeldijk in het historische centrum van Gorinchem.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkelpui