Gorinchem C 3122
Appeldijk 25, 4201 AE te Gorinchem

Inleiding

Huis onder schilddak met dakvenster. Gepleisterde lijstgevel (XIX A) met winkelpui in Hollandse Neo-Rennaissancestijl. Het binnen het beschermde stadsgezicht gelegen pand maakt deel uit van de gesloten gevelwand aan de oostkade langs de Lingehaven. De diverse pakhuizen en winkelpuien getuigen ervan dat zich hier vanouds het handelscentrum van de stad bevond.

Omschrijving

Onder een wit gepleisterde, drie traveeën brede lijstgevel bevindt zich een houten winkelpui op een zwart geschilderde, gepleisterde plint. Decoratief uitgevoerde pilasters met ondermeer een geleding met diamantkopmotief fungeren als venster- en hoekpenanten die een hoofdgestel dragen. Ze geleden drie venster- en raamopeningen van ongelijke breedte, waarvan de linker (etalageruit) het breedst is. Rechts bevindt zich een paneeldeur, die naar het woongedeelte leidt en links daarvan een dubbele paneeldeur naar het winkelgedeelte. Elke deur is voorzien van een grote glasruit. De beide bovenlichten hebben een getoogde bovendorpel. Links in de gevel bevindt zich een grote dubbele etalageruit met verticale roedenverdeling boven een relatief lage borstwering met langgerekt diamantkopmotief. Het getoogde bovenlicht heeft een verticale drieruitsroedenverdeling, waarbij de zwikvullingen van het kozijn decoratief uitgevoerd zijn met opengewerkt gietijzeren roosterwerk. Voor de winkelpui ligt een stoep van hardstenen platen.

Waardering

- het woonhuis met winkelpui is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als gaaf en karakteristiek voorbeeld van een ouder woonhuis met winkelpui in Hollandse Neo-Renaissance uit het begin van de 20ste eeuw.

- vanwege de typologie, die eraan herinnert dat langs de Appeldijk vanouds veel handel- en nijverheid plaatsvond.

- als beeldbepalend element langs de gesloten gevelwand aan de oostkade langs de Lingehaven.

De winkelpui is vrij gaaf, wat betreft vorm, materiaalgebruik en detaillering.