Gorinchem C 4125
Vijfde Uitgang 5, 4201 XH te Gorinchem

Inleiding

Voormalig KRUITMAGAZIJN gebouwd in 1837-1838 in een voor utilitaire gebouwen kenmerkende Traditioneel Ambachtelijk stijl. Onder leiding van de 2e luitenant-ingenieur G. van den Hoeven kwam het pand gereed. Het bomvrije gebouw ligt op Bastion XI aan noord-oostelijke zijde van het centrum van Gorinchem.

Omschrijving

Rechthoekig, eenlaags pand opgetrokken in rode baksteen onder een met daktegels gedekt zadeldak. De gemetselde fundamenten rusten op een roosterwerk van houten palen.

Het pand heeft een tonvormige kern die in het metselwerk van de beide kopse gevels zichtbaar is. Deze puntgevels (noord-oost en zuid-west) hebben vlechtingen en een grote, rondboogvormige deur die geflankeerd wordt door twee grote en kleine rondboogvormige, met luiken behangen muuropeningen. De zijgevels zijn 2,5 meter dik en zijn voorzien van steunberen die met natuursteen zijn afgedekt.

INTERIEUR. Aan de voorzijde (sraatzijde) van het pand kan het voormalige munitiemagazijn (21 x 7,94 meter) betreden worden via een protaal met zware eikenhouten deuren. Van de oorspronkelijke dubbele deuren is slechts een paar aanwezig. Het gemetselde tongewelf van de opslagruimte is zichtbaar. Gemetselde toogjes net boven het vloeroppervlak verraden de ontluchtingskokers. Aan de achterzijde van de ruimte eveneens een portaal waarin een paar van de, oorspronkelijke dubbele, eikenhouten deuren geplaatst zijn.

Waardering

Voormalig kruitmagazijn is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als typologisch voorbeeld van een kruitmagazijn uit het midden van de 19de eeuw. Het pand is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering wat betreft het ex- en interieur.

- vanwege de karakteristieke ligging op een van de bastions heeft het pand tevens stedenbouwkundige en enige beeldbepalende waarde.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militaire opslagplaats Kruithuis