Gorinchem C 3757
Langendijk 70, 4201 CJ te Gorinchem
Langendijk 74, 4201 CJ te Gorinchem

Inleiding

WOONHUIS met POORTDOORGANG gebouwd 1899 in traditioneel-ambachtelijke stijl met invloeden van neo-classicisme naar ontwerp van architect Jan Hendrik Verweij uit Gorinchem. De poort fungeert als doorgang naar de achtergelegen Lutherse kerk (rijksmonumentnummer 16640).

Omschrijving Het drie traveeën brede WOONHUIS bestaat uit drie bouwlagen, waarvan de begane grond wordt gevormd door de POORT die toegang verleend tot het achtergelegen kerkgebouw. De voorgevel is opgetrokken uit rode baksteen met spekbanden en diamantkoppen in zandsteen, afgesloten door witgepleisterde eenvoudige kroonlijst. De begane grond is gepleisterd, bestaande uit drie bogen met profiellijsten, De middelste boog met ijzeren openslaand hek, beide buitenste bogen met houten deur met profiellijsten en met rondboog-bovenlicht. Tussen de bogen eenvoudige pilasters.

De achtergevel is eenvoudige topgevel in rode baksteen met een één travee brede uitbouw naar achteren over twee lagen onder een plat dak.

In de gevel bevinden zich T-ruit schuifvensters. In achtergevel één ijzeren rondboogvenster.

Waardering

Woonhuis met poortdoorgang is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde;

- vanwege de functie als poortdoorgang naar de achtergelegen kerk.

- als voorbeeld van een woonhuis in gesloten gevelwand dat doorgang naar achtergelegen terrein geeft. En als voorbeeld van een woonhuis in traditioneel ambachtelijke stijl met kenmerken van neo-classicisme in de poort.

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de achtergelegen kerk (rijksmonumentnummer 16640)

- vanwege de stedebouwkundige waarde als onderdeel in de gesloten gevelwand van de Langendijk.