Gorinchem A 7510
Plantsoen 20, 4205 AJ te Gorinchem

Inleiding

WOONHUIS van het type landhuis genaamd "'t Zonnehuis" gebouwd in 1937 in opdracht van de heer A.A.C. de Vries Robbé naar ontwerp van Jan Rebel. De opdrachtgever had grote bewondering voor het werk van de architect en kende zijn ontwerpen aangezien de staalfabriek De Vries Robbé, in het verleden verschillende keren de stalen ramen en deuren voor de bouwwerken van de architect had geleverd. Het pand is vormgegeven in Traditionele stijl met elementen uit het Expressionisme zoals de bijzondere vleugelplattegrond en de omhoog zwenkende daklijn. Het landhuis ligt aan de noordzijde van een ruime, grotendeels met sloten omgeven tuin eveneens naar ontwerp van Jan Rebel. Het huis is gesitueerd aan de noordzijde van de aanleg. De tuin heeft een gazon met een golvende vorm waaromheen een border is aangelegd waarin diverse heesters en bomen zijn geplant die het huis vanaf de straatzijde aan het zicht onttrekken. Ten zuiden van het woonhuis ligt een hartvormige vijver met een treurwilg. Het huis ligt in een wijk met overwegend interbellumbebouwing buiten de historische kern van Gorinchem en is bereikbaar via een oprijlaan met aan de straatzijde een gemetselde heul die vermoedelijk uit de bouwtijd van het huis stamt en voorzien is van later toegevoegde hekpijlers met bolbekroning waartussen een smeedijzeren hek gehangen is.

Omschrijving

Onderkelderd pand met een samengestelde, vleugelvormige plattegrond. Vanaf een zwart geschilderde plint over een en twee bouwlagen opgetrokken in gele handvormsteen (kettingverband, diepliggende voeg) met langs enkele gevelranden vlechtingen. Het samengestelde, overstekende zadeldak met deels een omhoog zwenkende daklijn is gedekt met gesmoorde daktegels. De vensters hebben grotendeels nog de stalen kozijnen.

De voorzijde van het pand (noord) is te verdelen in drie bouwvolumes die in een halve cirkel gegroepeerd zijn. In het linker bouwdeel is de entree geplaatst binnen een uitpandig portiek onder een aangekapt zadeldakje dat steunt op een houten standvink met korbelen, geplaatst op een borstwering die als afscheiding van het portiek dient. Het portiek bevat behalve de originele houten deur, een rondboogvormig venster dat is gevuld met glas-in-lood en met een luik afgehangen is. Links naast de entreeportiek is een venster geplaatst. Het middelste bouwdeel is hoger en bevat het trappenhuis dat herkenbaar is aan de drie hoge staande traplichten die alle met glas-in-lood gevuld zijn. Boven deze gevel een dakkapel met een ooglidvenster. Het rechter bouwdeel heeft onder meer een terugliggende rondboogvormige deur, geflankeerd door twee kleine staande vensters en een dubbele garagedeur binnen een korfboog. De kopse gevel aan de oostzijde heeft een glazen terrasdeur, een beluikt venster een geschakeld venster op de eerste verdieping en ter plaatste van de zolder een dubbel venster.

De tuinzijde (zuid) bestaat uit twee vleugels met in de knik een uitspringend bouwdeel onder een zadeldak. De rechter vleugel wordt gedeeld door een door de daklijn, taps toelopende, schoorsteen. Rechts in de gevel is een groot vensters geplaatst, boven deze gevel een dakkapel met vierdelig venster. Links van de schoorsteen in een dubbel terrasdeur geplaatst met op de verdieping een vierdelig venster. Het uitspringende bouwdeel bevat grotendeels een overdekt terras. In de oostelijke zijgevel is een venster met glas-in-lood geplaatst. De verdieping bezit een tweedelig venster. De linker vleugel herbergt de keuken, met een dubbel venster en een paneeldeur met zijlicht. Boven deze gevel een langgerekte, halfrond lopende dakkapel met een geschakelde vensterpartij. Daarboven een ooglidvenster. Het uiteinde van deze vleugel is de garage met in de zuid-oostelijke gevel een rondboogvormige deur en in de kopse gevel een driedelig venster.

INTERIEUR. In de vlinderplattegrond zijn de vertrekken zo gegroepeerd dat men vanuit de woonkamers een mooi uitzicht heeft over de tuin. Woonkamer en eetkamer zijn geschakeld en grenzen aan het zuidelijk gelegen terras.

Vanuit de centrale hal, betegeld met Sollenhofer-tegels, zijn alle vertrekken bereikbaar. De hal wordt door togen van ongepleisterde, licht geglazuurde handvormsteen geleed, het plafond is voorzien van eikenhouten moerbalken. De bordestrap heeft een eikenhouten gesneden balustrade en wordt via vijf grote traplichten met glas-in-lood van licht voorzien. Links in de hal bevindt zich de garderobe met een vierkante, uitgemetselde betegelde fontein met een bronzen kraan. De woonkamer is gesitueerd in de linker vleugel. De eikenhouten balken die het die het vertrek een rustieke sfeer geven worden ondersteund door gesneden consoles met dier- en bloemmotieven. Tevens in de woonkamer een schouw met eikenhouten schouwbalk. In de woonkamer en in andere vertrekken op de begane grond zijn nissen gemaakt als dan niet voorzien van een houten deurtje of smeedijzeren rooster. De herenkamer, in de zuidelijke punt van het woonhuis, heeft een schouw met een haard van schoon metselwerk.

Waardering

Het landhuis 't Zonnehuis is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als woonhuis van de directeur van de bekende ijzer- en betonfabriek met een sociaal-economische betekenis van nationaal niveau.

- als ontwerp van Jan Rebel in Traditionalistische stijl met elementen uit het Expressionisme. Het pand is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering en bezit verschillende interieuronderdelen die in meerdere woonhuizen van Rebel terug komen en typerend zijn voor zijn werk.

Het huis bevindt zich wat betreft in- en exterieur grotendeels in oorspronkelijke staat.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa Landhuis