Gorinchem D 4581
Zusterstraat 29, 4201 EK te Gorinchem
Zusterstraat 31, 4201 EK te Gorinchem

Inleiding

SCHOOL gebouwd in 1938 naar ontwerp van Gerardus Johannes Geijtenbeek (toenmalige directeur gemeentewerken). De in een Traditionele stijl (Delftse School) gebouwde school ligt op de hoek van de Zusterstraat en de Broerenstraat en maakt onderdeel uit van de gesloten gevelwanden aan beide straten.

N.B. De school is in 1996 in gebruik genomen als muziekschool en cultureel centrum. Hiervoor zijn verbouwingen aan het interieur doorgevoerd. Grote delen van de plattegrond en enkele voormalige klaslokalen zijn nog herkenbaar.

De eenlaagse toevoeging aan de achtergevel (westzijde) is voor bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Tweelaags pand met een samengestelde, grotendeels L-vormige plattegrond. De gevels zijn vanaf een trasraam in grauwe baksteen, opgetrokken in rode baksteen (kettingverband met diepliggende voegen). Het samengestelde, iets overstekende schilddak is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Een torenvormig bouwdeel markeert de hoek van de beide straten. De vensters hebben stalen kozijnen en betonnen lateien en lekdorpels.

De noordelijke gevel aan de Zusterstraat bezit ter plaatse van de beide bouwlagen vierruits vensters die door middel van doorlopende betonnen lateien en lekdorpels tot langgerekte vensterpartijen aaneen geschakeld worden. Rechts in de gevel de entree binnen een uitpandig portiek. De dubbele stalen deuren bevinden zich onder een betonnen luifel die rust op wanden van rode en zwart geverfde baksteen. Voor de entree een brede hardstenen stoep. Boven de luifel is het meerruits bovenlicht geplaatst, op de verdieping twee smalle staande meerruits vensters. Rechts naast de entree een iets hoger bouwvolume waarin op de begane grond en de verdieping twee smalle, staande, meerruits vensters geplaatst zijn. De hoek wordt op de begane grond gemarkeerd door een terugwijkend deel tussen een afgeronde hoek en een borstwering met natuurstenen afdekking. De stalen kelderdeur die hierin geplaatst is, is toegankelijk via hardstenen treden die door een smeedijzeren hekje worden afgesloten. Ter plaatse van de verdieping een uitkragend, rond, torenvormig bouwdeel waarin een grote, meerruits vensterpartij geplaatst is die met de kromming van het bouwdeel meeloopt. Onder de overstekende, betonnen dakrand zijn drie ronde, vierruits vensters geplaatst. De toren wordt afgesloten door een cilindervormige opbouw met een metalen naald.

De gevel aan de Broederstraat (oost) is wat betreft de ritmiek van de vensterplaatsing in drieën te delen. Het linker deel, naast de toren, heeft op beide verdiepingen vier zesruits vensters tussen doorlopende, betonnen lateien en lekdorpels. Centraal in de gevel is een rondboogvormige doorgang gemaakt met rechts daarvan twee ronde vensters. Op de verdieping vier zesruits vensters tussen doorlopende, betonnen lateien en lekdorpels. Het rechter deel van deze gevelzijde heeft op de begane grond zeven, smalle, staande achtruits vensters die door de doorlopende betonnen lateien en lekdorpels aaneen geschakeld worden. Op de verdieping kleinere vierruits vensters die eveneens door de doorlopende betonnen lateien en lekdorpels aaneen geschakeld worden. De achtergevel aan de zuidzijde is op beide verdiepingen voorzien van meerruits vensters die in groepen van vier, middels doorlopende betonnen lateien en lekdorpels geschakeld zijn. De achtergevel aan de westzijde heeft boven de doorgang, op de verdieping, zes zesruits vensters. Het hogere linker bouwdeel bevat staande meerruits vensters.

De school uit 1938 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een school uit de interbellumperiode.

- vanwege de voor het eind van de interbellumperiode karakteristieke, Traditionele bouwstijl en als voorbeeld uit het oeuvre van G.J. Geijtebeek.

- vanwege de stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging op een hoek die in het ontwerp door een opvallende hoekoplossing gemarkeerd wordt.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Openbare school

Geijtebeek, Gerardus Johannes ; Tjalling I