525138 - Westlandse drinkwaterleiding
Monster F 1870
Bij Haagweg 82, 2681 PD te Monster

Inleiding

In Dudok-trant opgetrokken POMPSTATION en snelfiltergebouw voltooid in 1940 (ontwerp 1939) met gedeeltelijk de oorspronkelijke installaties. Aan de noordzijde bevindt zich een aanbouw van recenter datum, in een vergelijkbare stijl. De installaties behoorden in de bouwtijd tot de modernste in hun soort. Het pompstation maakt deel uit van het complex van de Westlandse drinkwaterleiding.

N.B. Aan de noordoostzijde van het pompgebouw is recent(XXd) een aanbouw in vergelijkbare stijl, maar minder gedetailleerd aangebouwd.

Omschrijving

Het pompstation bestaat uit twee delen onderling verbonden door een gang. De installaties bevinden zich in het zuidelijke deel dat is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een met gesmoorde opnieuw verbeterde Hollandse pannen gedekt schilddak. Aan de achterzijde bevindt zich een lage aanbouw onder een plat dak. Rondom het gehele gebouw dat in een gele steen is gemetseld, loopt een plint in een grauwe steen.

Aan de voorzijde bevindt zich de entree onder een vlakke luifel die zich uitstrekt over twee met betonnen platen afgedekte gemetselde muren en een terazzo vloer. De daklijst van de gevel loopt door in de lijst van de verbindingsgang naar het noordelijke deel. In de zuidgevel bevinden zich moderne bedrijfsdeuren. In de uitstekende uitbouw, grote stalen kozijnen onder betonnen lateien. De gevel naar de verbindingsgang heeft een hoge rechthoekige schoorsteen die het overkragende dak doorbreekt. De verbindingsgang met plat dak is half open en rust op pijlers. Het tweede deel heeft lage kelderramen onder een betonnen latei en onder de dakrand stalen kozijnen met stenen muurdammen, aan de westelijke zijde uitspringend boven een aangebouwd blokvolume. Rondom loopt een houten lijst als in de luifel van het eerste bouwvolume. Op de hoek bevindt zich een iets lager bouwvolume met een portaal waarin een nieuwe deur gehangen is, onder een betonnen luifel. Aan de zuidelijjke zijde van het portaal bevindt zich een stalen kozijn in een uitgemetselde erker over bijna de hele hoogte, onder een kleine betonnen luifel. De andere zijden worden ingenomen door de aanbouw van recenter datum.

Interieur

De dubbele metalen glasdeuren komen uit in een betegeld portaal, waarna een rechthoekige ruimte met polonceauspanten betreden wordt. In de lage aanbouw liggen verdiept de zuiveringsinstallaties.

Waardering

Het pompstation is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde door de plaats in de geschiedenis van de regionale nutsbedrijven en tevens vanwege de industrieel archeologische waarde van de gedeeltelijk uit de bouwtijd stammende aanwezige installaties. Het is voorts van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde te weten de kwaliteit van het ontwerp en de Dudokachtige stijl waarin het pompstation is opgetrokken. Het heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie die onderhouden wordt met de overige complexonderdelen en is van belang vanwege de gaafheid van de hoofdvorm en de detaillering.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf