Monster F 1514
Tegenover Westerduinlaan 1, 2681 RK te Monster

Inleiding

GRAFKELDER met elf GRAFKISTEN in Traditioneel-Ambachtelijk stijl. De grafkelder is tussen 1844 en 1847 gebouwd door de familie Herckenrath op een stuk grond dat in 1837 door de toenmalige burgemeester van Monster, Leon Herckenrath was aangekocht. De grafkelder is tegenwoordig geen kelder in de ware zin van het woord meer, maar een grafhuis gelegen op een heuvel, die is ontstaan door afgraving van de geestgronden in de jaren dertig van de twintigste eeuw. De ingang ligt tegenwoordig ca. 1,5 m. boven het maaiveld en is bereikbaar via een trap. In de grafkelder zijn tien leden van de familie Herckenrath begraven. De laatste bijzetting vond plaats in 1906. Eén graf is onbekend.

Omschrijving

Overwelfde grafkelder met in rood baksteen gemetselde voorgevel met steunberen. Hierin een rondboogvormige deuropeningen, met natuursteenblokken langs de zijden en elipsvormig opgebouwde strekken. De houten rondboogdeur heeft een ingezonken ijzeren beslag. Boven de deur de ijzeren cijfers 1847 en een gemetseld kruis.

Interieur

De vloer is belegd met groene en gele geglazuurde tegels en wanden van witgeglazuurde tegels met rand met bladermotieven. In de achterwand een nis. Gepleisterd booggewelf met ijzeren trekstangen.

In de grafkelder elf houten kisten, waarvan drie kleine kinderkisten. Eén van de kisten is eenvoudig en vlak. De overige kisten met zinken kruisjes danwel noppen rond de rand en ovale houten platen danwel kruisbeelden op het deksel.

Waardering

Grafkelder met grafkisten is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een private grafkelder met grafkisten. De grafkelder is van algemeen belang vanwege de gaafheid van hoofdvorm en het materiaalgebruik van in- en exterieur.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafkelder

Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Familiegraf