Bernisse B 59
Kerkweg 3, 3214 VB te Zuidland

Inleiding

BOERDERIJ met Vlaamse schuur met middenlangsdeel en woonhuis met ingezwenkte lijstgevel, hoofdonderdeel van het boerderijcomplex Kerkweg 3 aan de rand van het dorp Zuidland. Het woonhuis is rond 1880 in Eclectische stijl vernieuwd. De schuur is gebouwd in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het betreft één van de grootste boerderijen voor gemengd bedrijf in de regio met een langwerpige, driebeukige schuur. In het middendeel werd gedorst en in de tas werd het hooi opgeslagen. In de linker zijbeuk werd het rundvee gestald.

Het complexonderdeel is nauwelijks gewijzigd.

Omschrijving

De boerderij is samengesteld uit een Vlaamse schuur en een woonhuis dat voor het rechter deel van de voorgevel van de schuur is geplaatst. Beide volumes staan op een rechthoekige plattegrond en bestaan uit één bouwlaag onder een afgewolfd zadeldak. De schuur was oorspronkelijk gedekt met riet. Het woonhuis is gedekt met gesmoorde tuiles du Nord. Op de nokken van het woonhuis zijn opgemetselde schoorstenen aangebracht, met platte afdekking en windvaan. Midden boven de voorgevel is een rondboogvormige dakkapel geplaatst. De geprofileerde rondboog omlijst een bovenlicht, dat boven een rechtgesloten, dubbel openslaand venster is aangebracht. Het woonhuis is voorzien van houten geprofileerde gootlijsten op klossen. De gevels van schuur en woonhuis zijn opgetrokken in rode baksteen in kruisverband. De gevels hebben een lage gepleisterde plint. De ingezwenkte voorgevel is bekroond door een geprofileerde kroonlijst op acht consoles. Er zijn tevens consoles aangebracht op de smalle uiteinden van de kroonlijst. De bovenzijde van de kwartcirkelvormige ingezwenkte geveldelen zijn afgedekt met een hardstenen deklijst.

In de gevels van het woonhuis zijn onder de segmentbogen deels éénruits-vensters en deels originele T-vensters met schuiframen aangebracht. Het houtwerk dat de ramen omlijst is in de hoeken afgerond. De entree met segmentboogvormig bovenlicht in de voorgevel is omlijst door deels in hout gesneden, deels gepleisterde pilasters, met rozetten en panelen en een kroonlijst op consoles. Daarboven is het venster tevens omlijst met pilasters en een kroonlijst. De velden boven de entree en onder het venster zijn gedecoreerd met rozetten en consoles. Boven en naast de bovenlichten van de vensters zijn gepleisterde, geprofileerde lijsten op consoles en met kuif in het midden aangebracht. De gevels van de schuur zijn voorzien van grote dubbele, openslaande inrijdeuren in een kozijn met korbelen, tweedelige staldeuren onder een segmentboog en halfronde ijzeren vensters, waarvan het grotere formaat in de topgevels is aangebracht en het kleinere formaat in de lage zijgevels van de stallen.

De symmetrische voorgevel (noordzijde) van het woonhuis is links voor de asymmetrische voorgevel van de schuur geplaatst. De voorgevel van het woonhuis is vijf traveeën breed. In de middentravee staat de dubbele, openslaande paneeldeur met segmentboogvormig bovenlicht. In de overige traveeën en in de top van de gevel bevinden zich vensters. In de asymmetrische voorgevel van de schuur is een rechtgesloten kozijn met korbelen en een dubbele openslaande wagendeur geplaatst. Circa een meter boven de grote wagendeur en in de top van de gevel bevinden zich halfronde gietijzeren vensters met radiale roeden. De achtergevel en linker en rechter zijgevel van de schuur zijn niet in detail bezichtigd.

De interieur van woonhuis en schuur zijn niet bezichtigd.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische, architectuurhistorische, zeldzaamheids- en ensemblewaarde.

-\tDe boerderij heeft cultuurhistorische waarde als hoofdonderdeel van een agrarisch complex op Voorne-Putten, en als goed voorbeeld van een voor deze streek karakteristiek boerderijtype.

-\tDe boerderij heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een Eclectische bouwstijl met Ambachtelijk-traditionele kenmerken.

-\tDe boerderij is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid.

-\tDe boerderij heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de overige complexonderdelen en de andere monumentale boerderijen aan de zuidzijde van de Kerkweg.

-\tDe boerderij heeft zeldzaamheidswaarde vanwege de compleetheid van het erf en opstallen.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Vlaamse schuur